ZDRAVIJA NEGO ŠTO SE PRETPOSTAVLJA: Neverovatni efekti morske soli na organizam

Osećaj kada nam morska so ostane na koži dok se sunčamo, poput najlepšeg prirodnog pilinga, je neprocenjiv. Morska so ima neverovatno dejstvo na zdravlje i blagostanje organizma, a evo koji su njeni lekoviti efekti:

Čisti krv i povećava vrednost hemoglobina

Joni soli u moru prodiru kroz kožu i odlaze u krvotok, što poboljšava funkcionisanje koštane srži, obnavljanje krvnih zrnaca i osvežava količinu hemoglobina, koji je odgovoran za transport kiseonika do svih ćelija u telu.

Uravnotežuje razmenu supstanci i funkcionisanje endokrinih žlezda

Morska so sadrži mnoge lekovite makro i mikro elemente (jod, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor), minerale i katalizatore koji poboljšavaju funkcionisanje metabolizma i ubrzavaju efikasnost hormonskog sistema. Sadrži i mnoge biološke stimulatore koji preko unutrašnjeg lučenja vitaliziraju i aktiviraju funkciju žlezda i deluju stimulativno na ceo organizam.

Jača nervni sistem

Morska so sadrži male količine broma koji umiruje, i magnezijuma koji podstiče eliminisanje viška vode. Zbog prisustva magnezijuma deluje povoljno i na smanjenje glavobolje. So deluje i na receptore u koži i ostaje u sloju epidermisa tri do četiri nedelje nakon što se vratimo sa mora.

Poboljšava zdravlje kože

More je lekovito za kožu, a osim toga, preko njega deluje lekovito na ceo organizam i blagotvorno deluje na biološki aktivne tačke tela koje su povezane sa unutrašnjim organima. More omekšava kožu, vlaži je i opušta nervni sistem.

Podstiče razvoj mentalnih sposobnosti

Morska voda sadrži jod koji je važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde i za sintezu hormona koji podstiče intelektualni rast i jača mentalne sposobnosti.

Snabdeva telo elementima u tragovima

Deci koja žive daleko od mora možda nedostaje selen, element u tragovima koji nas štiti od slobodnih radikala. Reč je o agresivnim ostacima organskih molekula koji se oslobađaju u procesu razmene supstanci, koji se dodatno potenciraju pod uticajem nezdrave životne sredine. Kada organizam ne sadrži dovoljno selena, štitna žlezda i srce gladuju, povećava se mogućnost prehlade, alergija i bronhijalne astme.

Štiti od prehlade i bronhijalne astme

Jedan mililitar morske vode sadrži hiljadu čestica morske soli. Tokom jednog dana provedenog na moru, dete udahne oko 10 milijardi čestica koje imaju lekovito dejstvo na disajne puteve, bronhije i pluća. Pored toga, morski vazduh ima snažno vitalno dejstvo zahvaljujući negativno naelektrisanim jonima.

Izvor: Magazin.novosti.rs/Sensa
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još