Kosovo u boljoj poziciji od Srbije

PRIŠTINA, 29. avgusta 2011. (Beta) - Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u ponedeljak da Kosovo nema razloga da se plaši nastavka dijaloga koji počinje 2. septembra, jer je Kosovo u boljoj poziciji od Srbije.

Komentarišući optužbe Gljaufa Konjufce iz Pokreta Samoopredelenje da dijalog ne treba nastaviti, Tači je u parlamentu rekao da je Kosovo u daleko povoljnijoj situaciji od Srbije i da je do kraja demaskirana ideja Beograda o podeli Kosova.

"Dobili smo reakcije iz Brisela i SAD o očuvanju teritorijalnog integriteta Kosova", kazao je Tači.

Povodom optužbi da se predlozima zakona o očuvanju istorijskog jezgra Prizrena i Velike Hoče stvaraju mini države, Tači je rekao da ga ne čudi da se tome suprostavlja Samoopredeljenje, već je iznenadjen ponašanjem poslanika koji su bili učesnici razgovora u Beču o stausu Kosova i koji se sada suprostavaljaju usvajanju tih zakona.

Premijer je pozvao poslanike da usvoje zakone koji proizilaze iz paketa medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i podsetio da su zakoni koji se odnose na Veliku Hoču i Prizren takodje deo tog paketa.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da bude vrlo ozbiljno kada se radi o medjunarodnim obavezama, pošto je do sada imalo i ima podršku medjunarodnih prijatelja.

..

Pogledajte još