Bez dogovora o crnogorskom i srpskom jeziku

PODGORICA, 29. avgusta 2011. (Beta) - Crnogorski premijer Igor Lukšić i predstavnici tri opozicione stranke nisu u ponedeljak postigli dogovor o nazivu školskog predmeta koji se odnosi na jezik.

Premijer je ranije predložio da u nazivu, ispred kose crte, bude samo crnogorski jezik, a da se učenici opredele za dopunu naziva predmeta iza kose crte, u skladu sa jezikom koji njima odgovara.

Opozicioni predlog, sa crnogorskim i srpskim jezikom ispred kose crte, a razdvojeni zarezom, znači izjedanačavanje crnogorskog i srpskog jezika, što nije u skladu sa Ustavom Crne Gore po kome je crnogorski jezik službeni, a svi ostali jezici u službenoj upotrebi.

Predstavnici Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene Andrija Mandić, Srdjan Milić i Nebojša Medojević kažu da će razgovori biti nastavljeni, ali sa "suženim prostorom" za postizanje kompromisa.

Od dogovora vlasti i opozicije zavisi da li će Zakon o izboru odbornika i poslanika biti usvojen dvotrećinskom većinom, što je uslov da Evropska komisija Crnoj Gori odobri početak pregovora za pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

..

Pogledajte još