INDIREKTAN MARKER: Šta test "sedi-ustani" pokazuje o zdravlju srca?

Test "sedi-ustani" je "indirektan marker vašeg zdravlja", kaže doktorka i otkriva kako može da ukaže na promene u zdravlju vašeg srca.

Dugovečnost se ne ogleda samo u tome koliko dugo živite – već i u tome da ostanete zdravi što je duže moguće. Test "sedi-ustani" može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može čak i da predvidi koliko ćete živeti, pokazuju istraživanja.

- To je indirektni marker vašeg zdravlja - kaže medicinski saradnik NBC News dr Natali Azar, koja je pokazala jednostavan test, koji neki lekari koriste kao pokazatelj dugovečnosti.

Šta je test "sedi-ustani"?

- To je zapravo stajanje, pa sedenje, pa opet stajanje test - kaže Azar.

U suštini, test počinjete stojeći, sednete prekrštenih nogu na zemlju, a zatim ponovo ustanete.

Zvuči lako, zar ne? Ne baš. Morate da pređete iz stajanja u sedenje i ponovo nazad, a da ne koristite ruke ili bilo koji deo tela osim nogu i jačine vašeg tela da vam pomognu da ustanete, odnosno sednete.

Šta test pokazuje?

- Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgra i nogu da biste mogli da ga završite - kaže Azar.

Kakvo istraživanje stoji iza ovoga?

Studija iz 2012. je otkrila da je test "sedi-ustani" bio značajan pokazatelj mortaliteta kod učesnika između 51 i 80 godina.

- Studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća verovatnoća da ćete umreti u narednih šest godina - kaže Azar.

Ali, ističe Azar, ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji bili su najstariji – što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

- To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine - kaže Azar.

- Kako starimo, provodimo vreme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su takođe veoma važni - naglašava Azar.

Kako uraditi test?

Cilj je da pređete iz stajanja u sedenje na podu i ponovo stojite bez ikakve pomoći vaših ruku. U nastavku teksta saznajte kako to da uradite:

– Počnite da stojite i dajte sebi 10 poena

– Sedite na pod prekrštenih nogu

– Ponovo ustanite

– Oduzmite poen svaki put kada koristite ruku, koleno, podlakticu ili stranu noge da pomognete sebi

– Ako možete da sedite i stojite bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopšte niste mogli da ustanete, vaš rezultat je nula.

Kako protumačiti svoj rezultat?

- Osam bodova ili više je ono što želite - kaže Azar.

Ali, ona ističe da postoji mnogo stvari koje test ne uzima u obzir.

- Šta ako ste u formi, ali ste se povredili?

Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili sačekajte dok se ne izlečite da biste probali test, ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to da je merilo vašeg zdravlja.

- Test takođe ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja - kaže Azar.

- Dakle, ako imate problema sa pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi - objašnjava Azar.

Azar dodaje da ovaj test radi sve vreme i da njen lični rezultat nije uvek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogo faktora može doći u igru. Ako, na primer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, dajte sebi malo lufta. Postoji čitava skala od 10 poena sa razlogom.

Šta ako ne postignem dobar rezultat?

- Uzmite to sa rezervom - kaže Azar.

Ne možete da kontrolišete protok vremena – ili starenje – ali možete doneti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još