REČ STRUČNJAKA: Kako razlikovati napad panike od srčanog udara?

Često je teško prepoznati razliku između panike i srčanog udara, što može da prouzrokuje dodatnu paniku i stres.

Simptomi se javljaju naglo, osećate pritisak u grudima, srce brže kuca i počinjete da se znojite. Ako ste doživeli simptome napada panike, sigurno ste pomislili da se radi o srčanom udaru.

Važno je da naučimo kako da razlikujemo simptome kako bi se pravilno lečili. Kardiolog dr Mistian-Blue Miler objašnjava da se ova dva stanja razlikuju, ali i po čemu su slični.

Simptomi srčanog udara

U pitanju je stanje kada srce ne prima dovoljno krvi, a uobičajeni simptomi uključuju: bol i pritisak u grudima, brze otkucaje srca, hladan znoj, bol u gornjem delu tela (u vilici, ruci), kratkoća daha, mučnina ili povraćanje i osećaj "propadanja".

Srčani udar može da bude veoma opasan, pa nemojte čekati da simptomi sami nestanu već odmah potražite pomoć lekara.

Simptomi napada panike

Radi se o naglom napadu jakog straha ili anksioznosti, ali se ne radi o stanju koje je opasno po život, ali može da utiče na njegov kvalitet.

On može da se dogodi bilo kome a simptomi često uključuju: jak osećaj straha ili anksioznosti, bol u grudima, probleme sa disanjem, osećaj "propadanja", brze otkucaje srca, znojenje, drhtanje tela, vrtoglavicu ili slabost, bol u stomaku ili mučninu.

- Kako simptomi jesu jako slični, važno je prepoznati razliku - navodi dr Miler.

Kako razlikovati simptome napada panike i srčanog infarkta?

Mesto bola: Iako će se javiti u oba slučaja neprijatan osećaj u grudima, kada je u pitanju srčani udar bol se širi i na ostala područja, kao što je ruka, vilica ili vrat, navodi dr Miler i dodaje ako je u pitanju napad panike, bol će verovatno ostati samo u području grudi.

Vrsta bola: U slučaju infarkta javlja se osećaj kao da vam slon stoji na grudima, može da dođe do osećaja koji liči na refluks. Napad panike će često prouzrokovati osećaj probadanja, što nije često kod infarkta. Javlja se i neprijatan osećaj u grudima koju je teško opisati, uz ubrzan rad srca.

Okidači: Infarkt se često događa nakon fizičkog naprezanja ili umora, što nije slučaj kod napada panike. Dakle, infarkt može da nastane nakon što ste čistili sneg, ali neće doći do napada panike, osim ako postoji i emocionalni stres kao komponenta.

Izvor: Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još