NAUČNICI OTKRILI: Ženama je potrebno više sna nego muškarcima

Konačno možete da dokažete svom partneru, da ženama zaista treba više sna nego muškarcima, jer tako tvrde istraživači sa Univerziteta Djuk.

U studiji koja je uključila 210 muškaraca i žena u dobi od 18 do 65 godina, istraživači su otkrili da lišavanje sna ima više loših efekata na zdravlje žena nego muškaraca.

Učesnicima studije postavljena su pitanja o njihovom snu, uključujući kvalitet i redovnost sna, kao i pitanja o zdravstvenom stanju, psihološkim tegobama, fizičkoj kondiciji...

Istraživači su otkrili da se nedovoljno sna povezuje sa većom stopom upala, povišenim nivoom stresa, problemima regulacije šećera u krvi, povećanim rizikom od depresije... Ali, kako trvde, samo kod žena.

Istraživači sugerišu da je to moguće zato što žene imaju manje testosterona, koji može zaštititi ćelije tela od upala, i može takođe zaštititi mozak i druge organe od posledica stresa.

Uz ova pitanja, otkriveno je i da, što su više problema sa spavanjem žene imale, to su bili veći i njihovi indeksi telesne mase.

Istraživači sugerišu da bi žene zato trebalo da rade na razvijanju čvrste rutine spavanja, kao i da sebi, naravno, obezbede više vremena za spavanje.

Ostavite mobilni telefon i laptop najmanje sat vremena pre spavanja, i osigurajte da vaša spavaća soba bude udobno i opuštajuće mesto, jer je to, pored ostalih preduslova, takođe važno za obezbeđivanje dobrog noćnog odmora.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još