KLIMATSKE PROMENE NA VRHU: Deset scenarija za kraj sveta i filmovi koji im nalikuju

Naučnici su predstavili 10 najvećih pretnji za opstanak naše civilizacije i budućnost čovečanstva, a na vrhu ove liste se nalaze klimatske promene.

Studija Luka Kempa i koautora, objavljena prošle godine u zvaničnom časopisu Američke akademije nauka (PNAS), sugeriše da klimatske promene mogu da imaju katastrofalne posledice za čovečanstvo, prenosi Sajens njuz (Science News).

Podaci koji su navedeni u ovoj i sličnim studijama o klimi ipak ne treba da budu razlog za očaj, već poziv na delanje, ističe se u članku.

Sajens njuz predlaže čitaocima da pogledaju japanski animirani film "Princeza Mononoke", koji prema njihovom mišljenju dobro ilustruje pretnje koje proističu iz promena klime.

Na drugom mestu se nalazi pretnja nuklearnog rata, a preporučeni film je crna komedija Stenlija Kjubrika "Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu".

Treća najozbiljnija pretnja su, prema Sajens njuz, pandemije, čije su posledice prikazane u filmu "Ja sam legenda".

Na četvrtom mestu se nalaze pretnje koje predstavljaju socijalni mediji, a primer je film "Ne gledaj gore" sa Leonardom di Kapriom.

Peta je nestabilnost kompleksnih sistema ("Efekat leptira"- naslov, ne i sam film), dok mesto broj šest i sedam zauzimaju kvantni kompjuteri ("Njuškala") i veštačka inteligencija ("Terminator").

Za našu civilizaciju bi bio fatalan i nestanak pčela (animirani "Pčelac Beri Medić"), kao i eventualni udarac asteroida u Zemlju ("Armagedon").

Listu zatvara malo verovatna invazija vanzemaljaca, koju čitaoci mogu da zamisle uz film "Rat svetova".

Izvor: Dnevnik.rs, Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još