KLIMATOLOZI UPOZORAVAJU: Srbija u području bržeg zagrevanja – bez primene Pariskog sporazuma imaćemo proleće kad mu vreme nije

Narednih dana, prema porognozama meteorologa, očekuje nas proleće u februaru – živa u termometru popeće se i do 21 stepen. Posledice klimatskih promena kod nas su vidljive i mnogobrojne. Prosek temperature je za jedan stepen viši nego pre 150 godina. Srbija je u opasnosti jer se nalazi u području koje se zagreva brže od ostatka sveta.

Afrički anticiklon "Zevs" je sistem koji je uglavnom poznat u meteorologiji i od njegovog položaja zavisi da li ćemo imati toplije ili suvlje vreme, ističe za RTS prof. dr Vladimir Đurđević.

- U narednih sedam dana imaćemo priliv toplog vazduha iz Afrike uz pomoć tog anticiklona i to znači da će temperatura biti za 10 stepeni iznad proseka. Od 15. februara biće očekivane temperature za ovo doba godine - kaže Đurđević.

Klimatolog dodaje da je na snazi prirodni fenomen "El Ninjo" na Pacifiku koji dodatno zagreva planetu.

Visoke temperature i nedostatak snega prave probleme skijašima i ugostiteljima u planinskim centrima. Đurđević ističe da je to slika u celoj Evropi.

- Srbija po tom pitanju ne odstupa od ostatka Evrope. Planeta je danas toplija za jedan stepen globalno. Više temperature znače da će biti manje snega tokom zime, i da će padavine češće biti kiša nego sneg. To je situacija i u Alpskim skijaškim centrima - navodi profesor.

Đurđević ističe da je primena Pariskog klimatskog sporazuma prioritet svih zemalja.

- Zagrevanje koje nas očekuje u budućnosti zavisi od nas samih. Primena Pariskog sporazuma je preko potrebna. Sve zemlje sveta su ga potpisale i treba da ga implementiramo - naglašava Đurđević.

Kaže i da je prošla godina bila najtoplija globalno, ali i najtoplija i u Srbiji.

- Šanse su malo veće od 50 odsto da će 2024. biti najtoplija do sada - zaključuje Đurđević.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još