PREVIŠE JE SRPSKA: Hrvati žele da proteraju reč "zdravo"

Reč "zdravo" posvađala je Hrvate, jer mnogi žele da je "proteraju" iz ove zemlje tvrdeći da se tako pozdravljaju Srbi, dok se drugi protive tome.

To potvrđuju i burne rasprave na društvenim mrežama, a "bitke" zbog ove reči poveli su i u dijaspori.

- Rođaci iz Hrvatske upozorili su me da ne koristim 'zdravo' jer tako pričaju Srbi. Više hrvatski bi bilo 'dobar dan', šta vi kažete? - pitanje je u jednoj Fejsbuk grupi koje je izazvalo mnoštvo reakcija.

Zapravo, počela je burna diskusija oko običnog pozdrava i načina korišćenja istog.

Pa su tako neki objašnjavali kako se u Hrvatskoj bez problema može koristiti "zdravo", a da vas ne proglase Srbinom, "komunjarom ili hrvatomrscem", dok drugi tvrde da taj pozdrav ne bi trebalo koristiti.

Tako je izvesni Džon objasnio zbog čega ovu reč ne bi trebalo koristiti.

- Nikad zdravo, nikad. Kako se pozdravlja u Hrvatskoj? Zavisi kome se obraćate. Ako su to sveštenici, časne sestre ili religiozni ljudi, onda 'Hvaljen Isus i Marija'. Ljudima koje ne poznajem kažem 'Dobro jutro, dobar dan i dobra večer, prijateljima 'Bog, bok, ej ili di si?'. Jedina situacija u kojoj bih koristio 'zdravo' kao pozdrav bila bi ako bih video Devicu Mariju. U tom je slučaju apsolutno prihvatljivo reći 'zdravo' - napisao je on.

Doktorka Slavica Dodig, autorika knjiga "Biblijski krajolici", "Leksikon biblijskih žena" i "Leksikon biblijskih muškaraca", objavila je pre dve godine kako od 90-tih godina pozdrav "zdravo" iščezava i da je to šteta. Objasnila je i otkud potiče reč "zdravo".

- 'Zdravo', od rimskog pozdrava 'salve, što znači 'u zdravlju'. U Starom zavetu nalazimo pozdrave: 'pozdrav i zdravlje', 'zdravlje i dobru sreću', a u Novom zavetu anđeo pozdravlja Mariju: 'Zdravo, milosti puna'. Od 90-tih godina pozdrav 'zdravo' postupno iščezava i to je šteta - napisala je dr Slavica Dodig.

Za reč "zdravo" hrvatski jezički portal kaže:

Definicija: – pozdrav pri susretu ili rastanku, među vršnjacima i prijateljima i sl. koji jedan drugome govore "ti"; Frazeologija: – Zdravo, Marijo, početne reči katoličke molitve.

Izvor: Novosti.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još