SAVETI ZA DAME: Kako održati zdrave nokte u kućnim uslovima?

Grickamo ih, otvaramo limenke njima i opterećujemo ih na mnoge načine. Sastavljeni od proteina zvanog keratin, nokti su veoma osetljivi. Ako se ne brinemo adekvatno o njima, stvari bi mogle da pođu naopako.

Najčešći problemi kod noktiju su njihova lomljivost, podložnost infekcijama ili povrede.

Ono što je bitno jeste da ne morate da se oslanjate samo na manikire i pedikire u salonima kako bi vaši nokti izgledali dobro, već je dovoljno da pratite neke osnovne savete koji će vam pomoći da vaši nokti budu zdravi tokom cele godine.

Lomljivi nokti

Krhki nokti koji se lako cepaju, ljušte i lome su čest problem. To se obično dešava jer su nokti previše suvi, ali i ako su previše mekani. Zbog toga, zdravstveni radnici često imaju dve preporuke: svakodnevno nanosite laganu hidratantnu kremu i izbegavajte jake hemikalije.

Nanošenje hidratantne kreme na nokte i zanoktice će pomoći da se voda zadrži u noktima, što je dobro za jake, zdrave nokte. Pored održavanja hidratacije noktiju, stručnjaci preporučuju da izbegavate i njihovo izlaganje jakim hemikalijama, uključujući proizvode za čišćenje i kiselu hranu, kao što su limun i pomorandža. Kada radite ili čistite, nosite rukavice da zaštitite kožu i nokte od oštećenja - gumene rukavice za "mokre" poslove i pamučne za suve.

I zapamtite, održavanje vlage u noktima nije isto što i njihovo vlaženje. Stvari postaju ružne kada su nokti predugo izloženi u vodi (na primer, unutar oznojene cipele) i zbog čega postaju veoma lep dom za bakterije.

Trauma noktiju

Vaši nokti na rukama i nogama su tu da vam pomognu da sprečite povredu prstiju, tako da s vremena na vreme znaju da nastradaju i da budu povređeni tokom obavljanja svoje dužnosti. Povređen nokat može da poplavi, da se inficira ili da mu se uspori rast.

Ako održavate kratke nokte manje je verovatno da ćete ih zakačiti ili odvojiti od nokatnog ležišta. Pa iako ne možete uvek da sprečite neku slučajnu povredu, kao što je priklješćenje nokta na vrata ili fioku, možete da pomognete u smanjenju rizika od traume - uz malo zdravog razuma: ne koristite nokte kao da su alat!

Gljivična oboljenja

Iako sve nokte podjednako mogu da napadnu razne gljivice i bakterije, veća je verovatnoća da ćete razviti infekciju na noktima na nogama nego na rukama. To je uglavnom zato što je gljivica koja izaziva infekciju noktiju ista ona koja izaziva atletsko stopalo, uobičajena infekcija koja se brzo razvija i širi na toplim, vlažnim mestima, kao što je unutar vaših čarapa.

Da biste sprečili da gljivične infekcije zahvate vaše nokte, održavajte sve nokte i zanoktice čistima i suvim koristeći piling od sode bikarbone. Takođe nikada ne grizite nokte i ne čupajte ih, jer to otvara vrata gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji. Takođe, urasle nokte lečite tako što ćete ih potopiti u slanu vodu, kako bi bili čisti i bez gljivica i bakterija.

Ako imate znake gljivične infekcije stopala, lokalni antifungalni lekovi koji se prodaju bez recepta a sadrže klotrimazol ili mikonazol mogu da pomognu u njihovom uklanjanju, ali ako infekcija uđe u nokat ili ispod njega, možda će vam trebati lekovi koji se izdaju na recept da biste je se rešili.

Suplementi za nokte

Iako ne postoji magična pilula od koje ćete dobiti instant zdrave i čvrste nokte, neke studije su otkrile da vitamin biotin može da pomogne u izgradnji debljine i tvrdoće noktiju, dok smanjuje mogućnost njihovog cepanja. Za ljude sa lomljivim, mekim noktima, uzimanje adekvatnih suplemenata bi moglo da bude dobro rešenje.

Jednostavan način da povećate unos biotina je suplementacija, ali hrana koju mnogi od nas jedu svaki dan takođe je bogata vitaminom B, od ribe preko šargarepe do banana. Kada su u pitanju drugi dijetetski suplementi, zaista nema dokaza da podstiču jake, zdrave nokte. Dok neki smatraju da je kalcijum koristan za nokte, nijedna naučna istraživanja nisu otkrila da je to istina.

Nokti mogu da vam pomognu u postavljanju dijagnoze

Vaši nokti vam možda govore mnogo više nego što očekujete jer mogu da upute na potencijalne zdravstvene probleme.

Na primer, udubljeni nokti mogu da ukazuju na nedijagnostikovanu psorijazu. Nokti u obliku kašike (kada se savijaju od nokatnog ležišta i formiraju oblik kašike) upućuju na anemično stanje, dok se nokti sa rebrima (koje karakteriše ekstremna, zaobljena zakrivljenost noktiju) mogu javiti kod ljudi sa kardiopulmonalnim oboljenjem ili astmom.

Međutim, pre nego što se zabrinete nad svakim svojim noktom, zapamtite da većina povreda i problema sa noktima ne dovode do dijagnoze bolesti pluća ili anemije. Većinu vremena, natečeni nokat je samo natečen nokat. Ako primetite promene u vašem zdravlju, i u teksturi ili rastu noktiju, onda posetite svog doktora kako biste utvrdili uzrok i lečenje.

Izvor: Ona.telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još