NE IGNORIŠITE SIMPTOME: Gvožđe - mineral koji najčešće nedostaje organizmu

Na količinu gvožđa, posebno bi trebalo da obrate pažnju vegetarijanci i vegani jer ne jedu meso, a upravo je ono najbolji izvor ovog minerala.

Gvožđe je bitno za crvena krvna zrnca, ako ga ne unosite u dovoljnoj količini u organizam možete da osetite neke neprijatne posledice ili čak može doći do razvoja anemije. To je stanje u kom u telu nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koji za sebe vežu kiseonik.

Nedostatak gvožđa može da prouzrokuje i trajne zdravstvene probleme ako se ne leči na vreme, piše "Eat This Not That".

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na nedostatak gvožđa i na njih bi trebalo da obratite pažnju.

Osećate se umorno i usporeno

Gvožđe je potrebno za rast i razvoj, transport kiseonika u telu i ostale funkcije. Ako ne dobijate dovoljno gvožđa možete da se osećate umorno i letargično. Usled nedostatka ovog minerala nema ni dovoljno kiseonika zbog čega se osećamo usporeno.

Muče vas glavobolje

Prvi znakovi nedostatka gvožđa su obično umor i glavobolja. Ovaj mineral je neophodan da biste imali dobar nivo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima.

Osećate slabost mišića

Gvožđe je bitno posebno za sportiste kojima je važna izdržljivost. Nizak nivo gvožđa može da dovede do lošije funkcije mišića i limitiranog aerobnog kapaciteta, što može da utiče na performanse i oporavak nakon treninga.

Hladne su vam ruke i noge

Glavni zadatak gvožđa je da pomogne u transportu kiseonika do mišića, organa i ćelija. Usled nedovoljnog unosa gvožđa može da se se javi anemija, ekstremni umor, zamor mišića, kratkoća daha i hladne ruke i noge.

Imate vrtoglavicu

Možete osećati vrtoglavicu jer vam mozak ne dobija dovoljno kiseonika koji je neophodan za normalno funkcionisanje.

Lomljivi nokti i bleda koža

Ova pojava može da bude još jedna od posledica nedostatka gvožđa. Osim toga nedostatak gvožđa može da se odrazi i na kosu, pri čemu ona postaje krta.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još