NASTAVLJENA KAMPANJA: Veliki je značaj ranog otkrivanja hematoloških maligniteta

Udruženje pacijenata obolelih od limfoma i hronične limfocitne leukemije LIPA nastavlja kampanju "Limformiši se, nema čekanja!" sa ciljem podizanja svesti javnosti u Srbiji o značaju ranog otkrivanja hematoloških maligniteta, prepoznavanja simptoma bolesti i odgovarajućeg lečenja, najavila je danas predsednica tog udruženja Maja Kocić.

LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima koje nastoji da utiče na popravljanje kvaliteta života obolelih i tok lečenja, kao i bolju dostupnost terapija.

- Cilj je da podignemo nivo znanja i svesti o hematološkim malignitetima – limfomu, hroničnoj limfocitnoj leukemiji i mijeloproliferativnim neoplazmama, informišemo i podržimo pacijente, borimo se za prava obolelih, ali i omogućimo da oboleli imaju bolji pristup novim terapijama i kliničkim ispitivanjima - kazala je Kocić.

Navela je da u Srbiji dijagnozu hematološkog maligniteta godišnje dobije oko 350 ljudi.

Hronična limfocitna leukemija je uglavnom bolest starije životne dobi, ali među obolelima je i oko 10 odsto mlađih ljudi.

Direktorka Klinike za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine Ivana Urošević je rekla da je poslednjih godina postignut značajan napredak u lečenju hematoloških maligniteta, odnosno da postoje nove opcije lečenja.

- Primenom ciljanih terapija, koje se za svakog pacijenta određuju prema njegovom zdravstvenom stanju, postižu se bolji rezultati lečenja - kazala je Urošević.

Ona je istakla da sada postoje precizniji testovi koji mogu pouzdano da definišu visokorizičnu bolest i upućuju na izbor lečenja.

Izvor: danas.rs, beta.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još