FINANSIJSKA ELITA: Vojni komesari - novi ukrajinski oligarsi

Od svih primedbi svojih saveznika na Ukrajinu najdugotrajnija je ona o vladavini korupcije. Još od vremena prve "narandžaste revolucije" 2004. godine, glavni zahtev bio je da se vlast obračuna s korupcijom. Do sada je Venecijanska komisija dva puta Kijevu vraćala na doradu Zakon o oligarsima i još se ne zna da li će ga ovog leta ponovo vratiti. U međuvremenu, vlast Volodimira Zelenskog nije uradila mnogo. Oligarsi su pomalo razvlašćeni i svi čekaju rasplet situacije. Zakon o oligarsima, na predlog predsednika, usvojen je u novembru 2021. godine i nije u potpunosti funkcionisao. Uprkos svim pritiscima, registar oligarha nije napravljen, pošto, između ostalog, nisu mogli da se usaglase ko je oligarh.

Igor Kolomojski, politički otac Zelenskog, ostao je bez udela u naftnim kompanijama, u SAD je pod sumnjom za pranje novca i sada sedi u Ukrajini i čeka. Rinat Ahmetov se odrekao vlasništva u medijima i na taj način položio političko oružje dok traje rat. Medijski monopol je predat državi u ratnom stanju, a Ahmetov i dalje vodi svoje druge poslove. I on čeka kraj rata i nove izbore, na kojima oligarsi uvek "igraju" na barem jednog kandidata.

Ali dok su se vlasnici ukrajinskog krupnog kapitala primirili, stvara se nova finansijska elita. Pojedini ukrajinski mediji pišu da su oni vojni obveznici koji su hteli da izbegnu mobilizaciju vojne komesare učinili pravim novim milijarderima. Za sumu od 3.000 do 12.000 dolara moglo se dobiti lekarsko uverenje o privremenoj nesposobnosti za vojnu službu, tako da su vojni komesari postali "bogovi". Ukrajinske vlasti pokrenule su postupke protiv nekih ljudi, pa su se i u medijima pojavili napisi o nekima od njih.

Nedavno je u intervjuu jednom ukrajinskom novinaru jedan od pripadnika bataljona "Bratstvo" (jedinica specijalizovana za sabotaže u ruskoj pozadini) s pozivnim znakom Goga ispričao da su vojni komesari u Ukrajini "milijarderi", dok specijalne službe dele sudske pozive za kritiku vlasti.

- U zapadnoj Ukrajini sada je svaki vojni komesar praktično milijarder. U mom gradu je vojni komesar već pustio toliko ljudi iz Odese i Harkova na osnovu različitih uverenja, koja se dobijaju za 12.000 dolara. Dobijete potvrdu da ste nesposobni za službu tri meseca i vi s njom nestanete - rekao je ovaj vojnik.

Objašnjava da su sada vojni registri dobili novu namenu – služe za pritisak na one koji se zamere vlastima:

- Ako ste rekli ili napisali nešto protiv vlasti, odmah ćete dobiti poziv. To rade lokalne obaveštajne agencije, uključujući i protiv dobrovoljaca koji pomažu frontu, ali su nezadovoljni lokalnim rukovodstvom.

Na Telegram kanalima su se pojavljivali video-snimci ukrajinskih vojnika koji su govorili o korupciji i ustaljenim shemama zahvaljujući kojima vojni obveznici izbegavaju mobilizaciju. Oni spominju različite iznose za odlaganje regrutacije na šest meseci. Prošlog meseca je načelnik Odeljenja za istrage Nacionalne policije Andrij Rubel obelodanio da su lekari jedne bolnice u Hmeljničkoj oblasti (zapadna Ukrajina) osumnjičeni da su učestvovali u izdavanju fiktivnih istorija bolesti i dobijanja invalidskih uverenja sa kojima su vojni obveznici mogli da odu u inostranstvo.

- Postojao je posrednik koji je pronalazio potencijalne klijente. Videvši veliku potražnju, lekari su redovno podizali cene. Stanje privremene invalidnosti za mesec dana poskupelo je sa 3.000 na 4.000 dolara. Za duži period i drugi stepen invaliditeta tarifa se kretala od 4.000 dolara naviše, jer se granica mogla preći samo ako ste 'vlasnik' uverenja iz druge grupe - rekao je Rubel.

Jedan od primera poznatih u javnosti jeste slučaj Oleksandra Tiščenka, šefa vojnog registra Lavovske oblasti i bivšeg poslanika vladajuće stranke "Sluga naroda". Prema rečima bivšeg narodnog poslanika Igora Mosijčuka, Tiščenko je organizovao korupcijsku shemu preko vojnih komesara i bio je umešan u krađu humanitarne pomoći, zbog čega je imao sukob sa lavovskim bezbednosnim službama. Po rečima Mosijčuka, porodica Tiščenko je prošlog leta letovala u Španiji, gde on navodno poseduje nekretnine, kao i u Italiji. Tiščenko je uživao i danonoćnu zaštitu privatnih kompanija i vojne policije. On sam je, naravno, odbacio sve optužbe, ali mu to verovatno neće uspeti do kraja.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još