POTREBNO JE VIŠE DOKAZA O POTENCIJALNIM KORISTIMA: Javno zdravstvo u Engleskoj neće rutinski davati lekove za blokiranje puberteta

Javna zdravstvena služba u Engleskoj odlučila je da neće rutinski prepisivati lekove za blokiranje puberteta deci u klinikama za rodni identitet, navodeći da je potrebno više dokaza o potencijalnim koristima i štetnostima.

Nacionalna zdravstvena služba saopštila je da izvan istraživanja, hormoni koji suzbijaju pubertet ne bi trebalo da se rutinski daju deci i adolescentima.

Zdravstvena služba je navela da se deci i dalje mogu davati blokatori puberteta u izuzetnim okolnostima, kao i da bi klinička studija o njihovom uticaju na decu trebalo da počne sledeće godine, preneo je AP.

Četiri nove regionalne klinike trebalo bi da budu otvorene kasnije ove godine i one bi trebalo da zamene londonsku Službu za razvoj rodnog identiteta koja je bila jedina ustanova te vrste u Engleskoj.

Planirano je da se zatvori nakon što je revizija došla do zaključka da je preopterećena rastućom potražnjom, kao i da nema dovoljno dokaza o ishodima tretmana.

Blokatori hormona su lekovi koji mogu da zaustave razvoj puberteta, a ponekad se prepisuju da pomognu deci koja imaju problema sa rodnim identitetom da imaju više vremena da razmotre svoje mogućnosti.

Visoki sud Engleske je 2020. godine presudio da deca mlađa od 16 godina po pravilu neće moći da daju pristanak na lečenje koje uključuje lekove koji odlažu pubertet.

Sud je naveo da zbog eksperimentalne prirode lekova klinike treba da zatraže odobrenje suda pre nego što počnu sa takvim lečenjem.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još