BIVŠI PREMIJER I SKANDAL MAJSTOR ITALIJANSKE POLITIKE UMRO U 87. GODINI: Preminuo Silvio Berluskoni

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je danas u bolnici u Milanu u 86. godini života, javili su italijanski mediji.

Rođen je u Milanu 29. septembra 1936. godine, a njegova biografija obiluje skandalima, optužbama za korupciju, seksualnim aferama i kontroverznim poslovnim poduhvatima.

Bio je vođa je političkog pokreta "Forca Italia" (Napred Italijo), partije koja je zvanično osnovana u januaru 1994, da bi se prvi put kandidovala za opšte izbore u martu iste godine, međutim 2008. FI je raspuštena i Berluskoni je osnovao novu političku stranku Narod slobode, koja je se od 2013. zove Napred Italijo.

Berluskoni je bio kratko premijer (sedam meseci) 1994. godine. Godine 2001. ponovo je postavljen na istu funkciju, druga Berluskonijeva vlada je najdugotrajnija u istoriji italijanske republike. 20. aprila 2005, Berluskoni je ponudio ostavku svoje vlade posle poraza na regionalnim izborima i unutrašnjih problema u koaliciji. 23. aprila 2005. formirao je novu vladu bez većih promena u sastavu.

Na parlamentarnim izborima u aprilu 2006. godine koalicija Silvija Berluskonija izgubila je od leve koalicije Romana Prodija. Pobeda je bila vrlo tesna (0,11%) pa je Berluskoni dugo osporavao rezultate izbora da bi na kraju, ipak, početkom maja podneo ostavku.

Međutim Prodijeva vlada će izgubiti parlamentarnu većinu i Berluskonijeva centro-desničarska koalicija će odneti pobedu na izborima 2008.

12. novembra 2011. Berluskoni podnosi ostavku predsedniku Italije Đorđu Napolitanu, posle gubljenja parlamentarne većine i velike ekonomske krize koja je snašla zemlju.

On je takođe vlasnik i osnivač medijskih kompanija koje mnogi nazivaju "italijansko medijsko carstvo". Prema Forbs magazinu, Silvio Berluskoni je bio najbogatiji čovek u Italiji sa imetkom vrednim 12.000.000.000 dolara u 2005-oj, a istovremeno i 25. najbogatiji čovek na svetu.

Bio je predsednik i fudbalskog kluba FK Milan između 1986. i 2004; posle njegove ostavke, koja je iznuđena zakonom, 26. decembra 2004. tim nije izabrao novog predsednika, tako da je on bio samo suvlasnik tima.

Novinaru Gazete svojevremeno je, predstavljajući svoju biografiju "Epska priča o milijarderu koji je zavladao Italijom", rekao da ne namerava da napusti Milan sve dok klubu ne donese nove uspehe, a opisao je koliko mu znači ovaj klub.

- Već sam rekao deci da kada odem, ako žele, mogu da prodaju sve što im ostavim. Jedino da ne prodaju dve stvari: moju kuću u Arkoreu i većinu vlasništva nad Milanom - jasno je poručio Berluskoni.

Inače, njegova biografija obiluje skandalima, optužbama za korupciju, seksualnim aferama i kontroverznim poslovnim poduhvatima.

Politička dostignuća bivšeg premijera zasenjena su bezbrojnim krivičnim prijavama protiv njega - iako je jedina presuda koja nije poništena u žalbenom postupku bila za poresku prevaru - i njegovim zloglasnim seks-zabavama, nazivane "bunga bunga" na kojima je često bilo mlađanih lepotica koje su mu služile za imidž i uspon u karijeri, neretko im pomažući da se i one probiju.

Berluskoni je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog prostitucije s maloletnicama za vreme organizovanih večeri. Kazna je u žalbenom postupku ukinuta. Tako je poništena presuda da je platio seks sa maloletnom Marokankom, zvanom "Rubi kradljivica srca", iako se i nakon toga suočavao sa dve optužbe za podmićivanje svedoka da ćute.

Život Silvija Berluskonija često je oslikavao sapunice koje su njegovi TV kanali prvi put doneli iz SAD u Italiju.

Berluskoni je iza sebe ostavio petoro dece iz dva braka.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Rai - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još