PUTNA APOTEKA ZA MIRAN ODMOR: Šta bi od lekova trebalo poneti na letovanje?

Posekotine, žuljevi, ubodi insekata, temperatura, mučnina i dijareja, neke su od neprijatnosti koje vas mogu zadesiti na letovanju, te da biste mogli brzo da reagujete, korisno je da u koferu ostavite malo mesta za putnu apoteku.

Kako objašnjava Mirjana Dakić, doktorka medicine u Centru za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica, putna apoteka može da omogući miran i opušteniji odmor, te je jedan od prvih saveta da sa sobom obavezno ponesete probiotik.

- Bilo bi dobro da počne da se uzima dva dana pre putovanja kako bi se navikla crevna flora, zato što na putovanju često menjamo način ishrane, naše životne navike, menja se klima i prostor, pa je iz tog razloga poželjno koristiti probiotike - objašnjava dr Dakić.

Sledeće što bi trebalo spakovati u putnu apoteku, jesu lekovi protiv alergije, koji mogu da budu u vidu tableta i krema za mazanje, kao i lekove protiv bolova i za obaranje telesne temperature.

- Ukoliko neko ima u toku putovanja mučnine, možda popiti neke table za mučninu, to recimo tokom putovanja. Takođe, potrebno je poneti toplomer, a za povrede, žuljeve ili ubode, dobro je imati hanzaplast i zavoj, eventualno neki sprej za ogrebotine ili neki antiseptik, da li će to biti hidrogen ili rastvor povidona, sve zavisi ko šta sme da koristi i nije alergičan - kaže dr Dakić.

Na putovanju je korisno imati i repelente, dodaje doktorka, odnosno sprejeve protiv uboda komaraca i drugih insekata, jer to takođe može da pokvari odmor ukoliko bukne koža ili se inficira od češanja.

Ono bez čega nikako ne bi trebalo kretati na letovanje, jesu kreme za zaštitu od sunca, a poželjno je da SPF faktor bude što viši, odnosno 30 ili 50, kao i da se redovno nanosi.

- Nije dovoljno jednom baš iz tog razloga što ulazimo u vodu, a mnoga sredstva nisu vodootporna. Naravno, tu ima peska, zatim se brišemo peškirom i sve to dodatno skida zaštitni sloj, stoga bi trebalo više puta u toku dana da koristimo zaštitna sredstva. Preporuka je da se na neka dva sata ponovi mazanje, a to zavisi od zaštitnog faktora i koliko često ulazimo u vodu, ali ne možemo da se namažemo ujutro, ceo dan kupamo, sunčamo na plaži i da očekujemo da budemo zaštićeni. Ne, tada zaštita ne postoji - podvlači dr Dakić.

Kao dodatnu zaštitu od sunca, doktorka preporučuje šešir, sunčane naočare i odeću od pamučnih materijala dugih nogavica i rukava kako bi se prekrilo što više kože.

- I da se, naravno, izbegava najkritičniji deo dana od 10 do 17 časova, izlaganje sunčevim zracima u tom periodu - poručuje dr Mirjana Dakić.

Kada su u pitanju hronični pacijenti, naša sagovornica savetuje da ponesu svoju propisanu terapiju koju dobijaju mesečno od izabranog lekara i da se ponašaju u skladu s preporukama koje im je lekar dao, te da vode računa o ishrani, izlaganju suncu i da piju dovoljno tečnosti.

Ukoliko letujete u našoj zemlji, obavezno spakujte i zdravstvenu knjižicu, a ukoliko putujete u inostranstvo poželjno je da imate putno osiguranje, kao i da se informišete gde se nalaze ambulante kada stignete na odredište.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još