PET NAJPOGUBNIJIH: Primeri ponašanja koja će idiličan brak pretvoriti u toksičan odnos

Uplovili ste u bračnu luku i to je jedan od najlepših događaja u životu. Tada jedva čekate da započne vaš zajednički život, očekujući da će se bajka sa venčanja nastaviti. Neko vreme jeste tako, ali onda polako ulazite u rutinu koja sama po sebi nije loša niti čudna, ali može dovesti do urušavanja odnosa, ako se na njemu kvalitetno ne radi!

Često se u toj rutini dešava da nesvesno zanemarite svoju drugu polovinu, ne čujete šta vam govori i retko sa njom provodite slobodno vreme. Kritikujete je zbog sitnica, umanjujete njenu važnost.

Ukratko, odnos se može pretvoriti u emocionalno ugnjetavanje koje vodi do ljubavnog brodoloma. Morate da znate da takva ponašanja ne dolaze "preko noći", već se godinama razvijaju u raznim oblicima.

Često nismo svesni svoje toksičnosti, stoga donosimo obrasce ponašanja koja bi mogla da divan brak pretvore u toksičnu vezu.

Ignorisanje partnera

Brak se temelji na dobroj komunikaciji koja je ključna za rešavanje problema i održavanje emocionalnog i intelektualnog odnosa, ali kada jedna strana odluči da ignoriše potrebu za razgovorom, odnos se polako narušava. Sve veći problem modernog društva su mobilni telefoni, koji u sve većoj meri skreću pažnju sa partnera.

Došli smo u eru da više slobodnog vremena provodimo "skrolujući" po ekranu, a manje razgovarajući sa emotivnim partnerom. Ako vam se ovako nešto dešava, konstruktivne kritike su prirodna stvar. Niko ne želi da bude ignorisan, pogotovo ne zbog mobilnog telefona.

Zaboravili ste na intimnost

Kako ulazite u rutinu i imate sve više i više obaveza, vremena za intimnost gotovo da i nemate. Ovo se događa, i nije alarmantno ako je kratkotrajno, ali mnogi parovi zaborave da je intimnost ikada postojala između njih, a to je velika pretnja vašem odnosu. Ako se problem ubrzo ne osvesti mogu da se pojave brojne frustracije kod obe strane.

Pažnje više nema

Setite se početka svog braka. Hteli ste da drugoj strani udovoljite na sve moguće načine, bili ste prisniji i intimniji, a sada je takvo ponašanje zaboravljeno. Iako se ništa konkretno nije dogodilo, niste se posvađali ili prestali da razgovarate, nedostatak pažnje i intimnosti može dovesti do celog ciklusa toksičnih ponašanja.

Nedostatak komunikacije

Nemoguće je odgovoriti na baš svaku poruku ili poziv, naravno da ste zauzeti poslovnim bvezama tokom dana, ali da baš nemate ni dva minuta za razgovor sa partnerom, teško je poverovati. Nije problem ako ne možete da se javite iste sekunde, ali ako u danu ne pronađete vremena za ljubav svog života, onda nije problem u vremenu nego u vama.

Previše zahteva

Ako stalno nešto zahtevate i nikada ništa nije dovoljno dobro, možete očekivati da će se partner vremenom povući i komunicirati tačno onoliko koliko mora, ali ne zato što uživa u komunikaciji sa vama nego zato da ispuni "bračnu dužnost". Vremenom će mu vaša veza postati posao, a to ne želite!

Izvor: Žena.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još