BEZ OBZIRA NA UZRAST: Kako prva ljubav utiče na buduće odnose?

Prva ljubav, bez obzira u kom uzrastu se dogodila, zauzima posebno mesto u sećanjima svake osobe.

Kada se prvi put zaljubimo, osećamo različite emocije - od inspiracije i radosti do srama i očaja. Neki ljudi uspevaju da zadrže toplu vezu sa svojom prvom ljubavi do kraja života. Za druge, ljubav sa osobom koja je prvi put izazvala romantična osećanja može ostati neostvareni san...

Kako prva ljubav i njen scenario mogu uticati na dalje veze i život osobe?

Formiramo romantični ideal

Čak i ako se prva ljubav pokaže traumatičnom, ona ima dosta uticaja na formiranje ideja o tome kako bi idealan partner trebalo da izgleda. I u ovom slučaju se ne radi samo o izgledu muškarca: visini, boji kose i očiju, već i o karakteru. Iako se to dešava, psiholozi veruju da formiranje romantičnog ideala u mladosti dovodi do mnogih razočaranja u budućnosti. Sve partnere možemo stalno upoređivati sa idealnom slikom prve ljubavi, koja je ostala u glavi i time odgurnuti potencijalne partnere sa kojima možete uspostaviti pouzdane odnose.

Postoji ideja o tome kakav bi odnos trebalo da bude

Prva ljubav u nama budi ogroman broj emocija i formira lične stavove prema romantičnim vezama. Pošto se sve ove emocije prvi put doživljavaju, čvrsto su se urezale u naše pamćenje. Ali da biste stvorili zrelu i zdravu vezu, potrebno je da sebi objasnite da se ne treba zadržavati na scenarijima prve ljubavi. Na kraju krajeva, najčešće prve momke i veze karakteriše mladalački maksimalizam, koji ih tera na nepromišljene stvari.

Čini se da u sledećoj vezi emocije nisu tako jake

Pošto se prva ljubav često romantizuje i povezuje sa nečim lepim, mnogi se "navuku" na emocije koje su osećali u tom periodu. Zbog toga, veze koje započinjemo u zrelijim godinama izgledaju manje uzbudljivo. Postoji osećaj da strast i privlačnost nisu tako jake. To je uglavnom zbog činjenice da naša svest idealizuje prijatne trenutke iz prošlosti i štiti od negativnih uspomena. Ali da biste samouvereno krenuli dalje i konačno izgradili srećnu vezu, morate shvatiti da je euforija iz prošlosti nešto na šta definitivno ne bi trebalo da se fokusirate. Kada je u pitanju spoj dvoje svesnih ljudi, ne može biti mesta iznenadnim emocionalnim izlivima i idealizovanju partnera.

Ljubav izgleda kao nešto strašno

Slična ideja o vezama javlja se i kod onih čije je iskustvo prve ljubavi bilo posebno neuspešno. Pošto u mladosti ne uspevaju svi da pronađu snagu da razgovaraju o problemu sa partnerom i mirno raskinu, ljubav se dugo doživljava kao traumatična i neprijatna. Važno je da se oslobodite ovog uverenja što je ranije moguće, inače će se pretvoriti u filofobiju - strah od zaljubljivanja.

Postoje razmišljanja o tome kada bi veza trebalo da se završi

Iskustva iz prethodne veze često mogu da nas progone. Iako znamo da projektovanje prethodne veze na sadašnju nije dobro za nas kao i za našeg partnera, mnogima od nas se to dešava češće nego što bismo želeli. Na primer, ako se veza sa prvom ljubavlju završi prevarom nakon šest meseci, čini se da će se u svim narednim vezama tokom ovog perioda dogoditi nešto strašno. Najgore je što takve misli često dovode do toga da i sami počinjemo da izazivamo određene situacije i svađe, terajući partnera da se usudi da prekine vezu.

Da biste izbegli takav scenario, morate zapamtiti da su svaka osoba i odnos sa njim individualni. A da biste se konačno oslobodili straha da ćete u određenom trenutku biti napušteni, morate prestati da namećete šablon prethodnih novim vezama.

Formira se stav prema seksu

Ako je reč o mladim partnerima koji su oboje prvi put odlučili da budu intimni, ovaj korak će mnogo promeniti u njihovim životima. Stoga je važno da prvo seksualno iskustvo bude uspešno i da se desi sa nenasumičnom osobom. U suprotnom, u budućnosti, devojka može formirati stereotip da svi muškarci ulaze u veze samo zbog seksa i da izgube interesovanje za partnera kada ostvare intimnost sa njom.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još