MERA KOJA ĆE "UBITI" PICU: Njujorškim picerijama na drva preti zatvaranje

Zbog novih pravila, koja predviđaju izbacivanje iz upotrebe tradicionalne peći na ugalj i drva, mnoge picerije će morati da menjaju uređaje.

Odeljenje za zaštitu okoline (DEP) Njujorka izradio je nova pravila koja bi naložila restoranima koji koriste decenijama staru metodu pečenja, da smanje emisiju ugljenika do 75 odsto, prenosi "Njujork post".

- Svi Njujorčani zaslužuju da udišu zdrav vazduh, a peći na drva i ugalj su među onima koji najviše doprinose štetnim zagađivačima u naseljima s lošim kvalitetom vazduha - rekao je portparol DEP-a Ted Timbers.

Pravilo bi moglo da podrazumeva da picerije s takvim pećnicama kupe skupe uređaje za kontrolu emisije, a vlasnik jednog bruklinskog lokala rekao da je već "bacio" 20.000 dolara na sistem filtera vazduha.

Zvaničnici Njujorka predviđaju da će novom merom biti pogođeno oko 100 restorana. Mnogi pica majstori tvrde da će ta mera "ubiti picu".

- Ako se igrate sa temperaturom u pećnici, promenićete ukus. Ta cev, taj dimnjak, stvara savršenu uzlaznu struju, održava temperaturu savršenom, to je umetnost koliko i nauka. Oduzmeš ugljenik, ono zbog čega je pica odlična, ubiješ je - rekao je jedan od njih.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još