DRŽAVA PROMENILA SISTEM BROJANJA: Južnokorejci postali mlađi za godinu ili dve dana

Svi Južnokorejci su iznenada postali godinu ili dve mlađi, pošto je zemlja napustila svoj tradicionalni, i sve nepopularniji, sistem za brojanje godina i zamenila ga međunarodno prihvaćenom metodom.

Prema prethodnom sistemu, smatra se da svaki Korejac na rođenju ima godinu dana, a svakog 1. januara mu se dodaje po jedna godina. Neobičan običaj podrazumevao je da beba rođena u novogodišnjoj noći navrši dve godine čim sat otkuca ponoć.

Ali prema revizijama koje su uvedene, uzrast će se računati na isti način kao i u ostatku sveta u većini administrativnih i građanskih stvari, uključujući ugovore i druge zvanične dokumente, prenosi "Gardijan" pisanje "Koreja tajmsa".

Narodna skupština, koja je odobrila promenu u decembru, saopštila je da će ona "razrešiti društvenu konfuziju izazvanu mešanom upotrebom izračunavanja starosti i njegovim neželjenim posledicama".

Dok se globalni standard primenjuje na medicinske i pravne dokumente od 1960-ih, drugi zvanični oblici su nastavili da koriste tradicionalni metod.

Ovaj sistem je poslednjih godina bio predmet kritika brojnih političara koji tvrde da izaziva konfuziju i čini da Južna Koreja, globalna tehnološka i kulturna sila, izgleda van koraka sa ostatkom sveta.

Predsednik Jun Suk Jul rekao je da postojeći aranžmani troše resurse zemlje. U prošlogodišnjoj anketi, više od 70 odsto ispitanika reklo je da se slaže sa promenom.

- Očekujemo da će pravni sporovi, žalbe i socijalna konfuzija do koje je došlo oko izračunavanja starosti biti znatno smanjeni - rekao je novinarima Li Van Kju, ministar pravde.

- Trebalo je da napunim 30 sledeće godine (prema tradicionalnom sistemu godina), ali sada imam još malo vremena i to mi se sviđa - rekao je Čoi Hjun Đi, dvadesetsedmogodišnji službenik iz Seula.

- Sjajan je osećaj kad odjednom postaneš mlađi.

Li Jung Hi, stanovnik Seula, bio je oduševljen promenom.

- Dobar je osećaj - kaže Li.

- Za ljude poput mene, koji je sledeće godine trebalo da napune 60 godina, odjednom se osećate kao da ste i dalje mladi.

- Zbunjujuće je kada me stranac pita koliko imam godina, jer znam da misle na međunarodno doba, pa moram da napravim neke proračune - rekao je Hong Suk Min za AFP.

Dok se od nekih ljudi očekuje da nastave da koriste tradicionalnu metodu u neformalnom okruženju, 86 odsto Južnokorejaca je reklo da će usvojiti međunarodni sistem u svom svakodnevnom životu kada novi zakon stupi na snagu, prema vladinom istraživanju sprovedenom u septembru 2022.

Ali promena neće iznenada lišiti ljude prava da legalno kupuju cigarete ili alkohol, ili promeniti uzrast za polazak u školu ili kada se stiče pravo na rad u državnoj službi, što je zakonski uslov za sve radno sposobne muškarce.

Treći sistem koji upravlja tim oblastima života – u kojem se starost osobe računa od nule pri rođenju i dodaje se godina na Novu godinu – za sada će ostati na snazi, prema zvaničnicima.

- Vlada je odlučila da zadrži te izuzetke čak i nakon što revizije stupe na snagu, jer je lakše upravljati njima na godišnjem nivou - rekao je Li.

Poreklo tradicionalne metode brojanja starosti je nejasno. Jedna teorija je da kada se navrši godinu dana pri rođenju uzima se u obzir vreme provedeno u materici – sa devet meseci zaokruženih na 12. Drugi to povezuju sa drevnim azijskim numeričkim sistemom koji nije imao koncept nule.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još