Delegacija Republike Srbije učestvuje na 67. Generalnoj konferenciji MAAE

Delegacija Republike Srbije učestvovaće, zajedno sa predstavnicima 176 država članica, na 67. redovnom zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE), koja počinje danas i trajaće do 29. septembra, u sedištu Agencije u Beču.

Tokom trajanja Generalne konferencije diskutovaće se o najvažnijim pitanjima iz nadležnosti Agencije. Biće usvojen izveštaj za prethodnu godinu, program i budžet za narednu godinu i donete odluke o pitanjima koja su između dva zasedanja podneta od strane Saveta guvernera, generalnog direktora Agencije ili države članice.

Rafael Marijano Grosi, ponovo je izabran na mesto generalnog direktora MAAE. Njemu je na današnjem otvaranju Konferencije produžen mandat, tako da će na čelu Agencije ostati do 2. decembra 2027. godine.

On će otvoriti ovogodišnji Naučni Forum o nuklearnim inovacijama u cilju postizanja nulte emisije ugljen dioksida (Nuclear Innovations for Net Zero).

Učesnici Foruma, istraživaće nove inovacije u nuklearnoj energiji, koje mogu pomoći da se proizvodnja energije zasnovana na fosilnim gorivima brzo zameni sigurnom i pouzdanom nuklearnom energijom sa niskim sadržajem ugljenika, a biće reči i o novim naprednim nuklearnim reaktorima za proizvodnju energije. Govoriće se i o inovacijama kroz digitalizaciju, veštačkoj inteligenciji, robotici i naprednoj proizvodnji. Na Forumu će se razmatrati o korišćenju nuklearne energije u industrijskim procesima, transportu i sistemima grejanja zgrada, kao i za električnu energiju.

Nove članice Agencije u ovoj godini postale su Republika Zelenortska Ostrva i Republika Gambija.

Naša zemlja (tadašnja Savezna Republika Jugoslavija), dobila je punopravno članstvo u Agenciji 21. oktobra 2001. godine, a Republika Srbija je, po osnovu sukcesije, nastavila svoje članstvo posle prestanka Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Treba podsetiti da se ove godine navršava i 70 godina od kada je Dvajt Ajzenhauer, predsednik SAD, održao govor pod nazivom "Atomi za mir" u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 8. decembra 1953. godine, u Njujorku, što je bila inspiracija za stvaranje Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Foto: Srbatom

Pogledajte još