NAJGORA U ISTORIJI: Nastavnica iz Italije koja je izbegavala posao 20 godina, konačno dobila otkaz

Sinzia Paolina De Lio koristila je bolovanje, odmor i odsustvo za prisustvovanje konferencijama kako bi izbegla predavanja.

Italijanska nastavnica koja je izbegavala posao 20 godina, a i kada bi se pojavila u školi, ignorisala bi učenike i slala SMS-ove, izmišljala lekcije u hodu i pozajmljivala udžbenike od dece, sada je proglašena za najgoreg radnika u zemlji, piše "Tajms".

Vrhovni sud nastavnicu je opisao kao trajno i apsolutno nesposobnu za taj posao.

De Lio, koja je trebalo da predaje književnost i filozofiju u srednjoj školi u blizini Venecije, zapela je za oko školskim inspektorima tokom jednog od retkih pojavljivanja na poslu. Primetili su da su joj lekcije zbrkane i da improvizuje.

Učenici su se pobunili nakon što je slala poruke tokom ispita i delila ocene koje nisu imale veze sa predatim radom. Od dece je pozajmila udžbenike jer je svoje zaboravljala da ponese.

Nastavnica je dobila otkaz, ali je sud presudio da ona mora da se vrati na posao. Međutim, kasnije je preinačio svoju odluku, nakon što je utvrdio da je bila prisutna na nastavi samo četiri godine od ukupno 24 godine radnog staža.

Njeno razrešenje je tada morao da potvrdi Vrhovni sud. Kada su novinari kontaktirali učiteljicu De Lio i upitali za komentar, ona nije mogla da priča jer je bila na plaži.

- Izvinite, ali trenutno sam na plaži! Ne odgovaram na pitanja novinara koja ne bi opravdala istinitost moje priče - rekla je ona.

Dodala je da planira da "rekonstruiše istinitost činjenica o ovoj apsolutno jedinstvenoj i nadrealnoj priči".

Otpuštena je sa posla, nakon rutinske kontrole. Posle toga se sve pretvorilo u pravnu bitku koja je stigla sve do italijanskog Vrhovnog suda. De Lio se branila iza "slobode predavanja", koju je sud odbacio, tvrdeći da su nastavnici ti koji imaju odgovornost da osiguraju zaštitu prava đaka na učenje.

Italijanski Vrhovni sud osudio ju je da je "trajno i apsolutno nepodobna" za posao nastavnika, uprkos njenim tvrdnjama da ima tri diplome. Njena srednja škola u blizini Venecije takođe ju je označila kao "najgoreg radnika u Italiji".

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još