"SERBIA GOES GREEN" intervju - Milica Begenišić, Yettel: Zaštita životne sredine je obaveza svih

Ekologija postaje sve značajnija u poslovanju velikih kompanija. Yettel je brend koji se u Srbiji istakao po doprinosu zaštiti i unapređenju životne sredine. O razlozima i načinu rada, najznačajnijim projektima i reakciji javnosti na njihove inicijative pričamo sa Milicom Begenišić, ESG menadžerkom u Yettelu.

Koje biste Yettelove projekte istakli kao najznačajnije na planu očuvanja životne sredine?

Prvo bih rekla da ova tema za nas nije "projektna", već predstavlja način na koji mi razmišljamo i radimo u svim sferama našeg poslovanja. Velike kompanije imaju moć da pokrenu pozitivne promene, i mi smo, kao vodeći mobilni operator, tu ulogu ozbiljno i shvatili.

Definitivno najvažnija tema za nas je tema reciklaže uređaja, jer ona traje više od dve godine, imamo više od pola miliona recikliranih uređaja i stalno dodajemo nešto novo.

Prošle godine postali smo i prva 100% zelena mreža, jer koristimo isključivo električnu energiju iz obnovljivih izvora za naše bazne stanice. Osim baznih stanica, zelena energija napaja i 31 Yettel prodavnicu.

U reklami za zelenu mrežu predstavili smo fenomen cvetanja Tise. Tiski cvet je insekt stariji od dinosaurusa, on kao larva živi tri godine u mulju reke. Jednog dana u junu izlazi na površinu kako bi produžio svoju vrstu. Živi samo u čistim vodama, a kada zbog zagađenja ili drugih faktora nestane sa reke, više se nikad ne vraća. Tisa je jedina reka u Evropi gde ovaj jedinstveni prirodni fenomen i dalje postoji i važno je da se on sačuva i da se o njemu više zna. Zato smo podržali i manifestaciju "Kad Tisa cveta", koja se održava svake godine u junu, a ljubitelji prirode mogli su da isprate fenomen cvetanja i uživo na Yettel Youtube kanalu jer smo prenos cvetanja radili upravo putem Yettel mreže.

Kakav je odgovor javnosti na vaše inicijative, posebno na program reciklaže mobilnih telefona?

Odgovor korisnika na program reciklaže uređaja premašio je sva naša očekivanja. Tokom dve godine trajanja inicijative, korisnici su nam doneli više od pola miliona starih uređaja na reciklažu, što je više od 45 tona elektronskog otpada koji smo zajedno reciklirali. Drugim rečima, omogućili smo da se 12 kg zlata, 7,8 tona bakra, 170 kg srebra i 7 kg paladijuma adekvatno odloži i vrati u ponovnu upotrebu. Ovako veliki odziv korisnika nam pokazuje da svest o životnoj sredini raste među ljudima i da oni žele da učestvuju u očuvanju životne sredine kada im se ponudi jednostavno rešenje. Zbog toga smo odlučili i da nagradimo korisnike koji su reciklirali najviše uređaja, kao i onog koji je reciklirao polamilioniti uređaj.

Reciklaža elektronskog i papirnog otpada je važan aspekt očuvanja životne sredine. Možete li objasniti koje su specifične mere Yettela u ovoj oblasti?

Odličan odziv korisnika podstakao nas je da proširimo program reciklaže, tako da sada sve što može da se kupi u Yettel radnjama, može i da se donese na reciklažu i adekvatno odloži. Verujemo da je, uz njihovu pomoć, naš cilj da recikliramo milion uređaja do 2025. godine više nego ostvariv.

Pored elektronskog, veliki problem po životnu sredinu predstavlja i plastični i papirni otpad, i toga su svesni svi građani koji žele da recikliraju svoj komunalni otpad. Kontejneri za separaciju otpada nisu svuda dostupni ili su veoma udaljeni, a ljudi često nisu dovoljno upoznati sa procesom reciklaže. Želeli smo da ponudimo konkretno rešenje i za ovaj problem i zato smo lansirali digitalnu uslugu Eco Bonus. Aktivacijom ove usluge, naši korisnici biraju da se u njihovo ime reciklira 4,6 kg plastike i 2,2 kg papirnog/kartonskog otpada, što je količina otpada koju prosečan stanovnik Srbije generiše na mesečnom nivou.

Ono što je važno napomenuti jeste da ovo nije količina otpada koja inače ulazi u kvote koje Srbija i nacionalni recikleri imaju – mi smo insistirali da to budu dodatne količine koje će biti reciklirane u Srbiji, tako da to zaista pravi razliku.

Korisnicima dajemo mogućnost da nam pomognu da smanjimo upotrebu papira tako što će primati e-račun, a više od 64% individualnih korisnika se odlučilo za ovu opciju. Uvek tražimo nove načine da proširimo naše zelene inicijative i, naravno, uključimo korisnike, partnere i zajednicu.

Foto: Promo

Pogledajte još