KAKO IZBEĆI OVU POJAVU: Zašto se ljudi razbole na godišnjem odmoru?

Bilo da je u pitanju drhtavica ili curenje iz nosa, naše telo kao da negativno reaguje čim odemo na godišnji odmor.

Međutim, jedan zdravstveni stručnjak je primetio da je "efekat razočaranja" mnogo češći nego što mislimo i objasnio kako da ga izbegnemo.

Dr Suhail Husein, lekar opšte prakse, rekao je za "Dejli Rekord" da "kada je telo naviklo da funkcioniše na visokim nivoima hormona stresa kortizola i adrenalina i oni naglo padaju, naš imuni sistem je izložen i mi smo skloni manjim infekcijama i preteranom umoru".

Pojačava se i bol u mišićima:

- Adrenalin povećava napetost mišića, pa zamislite gumicu koja je uvek zategnuta, šta se dešava kada je pustite - naveo je on.

Efekat otpuštanja verovatno će nas pogoditi posle napete radne nedelje. Međutim, dr Husein je rekao da možete da sprečite da se ovo desi blagim uklanjanjem stresa.

- Možete da pokušate da smanjite uticaj "efekta razočaranja" tako što ćete polako "uklanjati" stres. Umesto da samo ležite i sunčate se, pokušajte da zadržite neku aktivnost na odmoru ili neki nivo vežbanja, kako ne bi došlo do naglog pada nivoa hormona stresa, što znači da možete da dozvolite telu da se polako aklimatizuje - rekao je on.

Međutim, ako se vaše telo "gasi" ubrzo nakon što odete na odmor, savetovao je da potražite i znake hroničnog stresa.

- Konstantno funkcionisanje pod visokim nivoom stresa je veoma loše za vas. To dovodi do navedenih tegoba, ali i do dugoročnih posledica, kao što je stvaranje plaka u arterijama, što dovodi do moždanog udara, zatim dolazi do depresije i anksioznosti, pa čak i zavisnosti - objasnio je on.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još