Kako do novog osmeha?

Zubni implanti i bezmetalne krunice su već odavno u svetu, a uveliko i kod nas standard za postizanje prelepog osmeha. Zahvaljujući svojim benefitima nekadašnje totalne proteze šalju u zaborav. Ne klimaju se, ne spadaju, ne žuljaju, deluju prirodno i što je najvažnije njima se dobijaju fiksni zubi koji se ne vade iz usta. Osim što lepo izgledaju, funkcionalnost ove vrste veštačkih zuba je zagarantovana, pa svi koji ih imaju bez problema mogu da zagrizu jabuku ili omiljeni sendvič.

Do novog osmeha u nekoliko koraka

Da bi zubni implanti bili postavljeni, a pacijenti postigli prelep osmeh i imali zube kojima mogu da jedu bilo koju hranu, moraju proći kroz nekoliko koraka.

Zakazivanje i prvi pregled

Prvi korak na putu do novog osmeha je zakazivanje pregleda kod stomatologa koji se specijalizovao za implantologiju. On će pažljivo pregledati vašu usnu šupljinu, analizirati stanje zuba i desni i pružiti vam sveobuhvatne informacije o mogućnostima rekonstrukcije osmeha. Takođe, ovaj pregled omogućava utvrđivanje odgovarajuće metode lečenja i planiranje daljeg procesa.

3D snimak

Jedna od ključnih tehnologija koja se koristi u ovom procesu je 3D snimanje zuba. Ovaj postupak omogućava stomatologu da detaljno analizira strukturu vilice, količinu kosti i optimalno mesto za ugradnju implantata. 3D snimanje zuba je bezbolno i neinvazivno, a rezultati su izuzetno precizni, pomažući stomatologu da izradi individualizovan plan lečenja. U savremenim ordinacijama 3D snimanje se obavlja na licu mesta.

Ugradnja implantata

Nakon što se utvrdi da ste kandidat za zubne implante, sledi proces ugradnje samih implantata. Ovo je hirurški postupak koji se obavlja pod lokalnom anestezijom i nije bolan. Bolovi se mogu javiti dan, dva nakon intervencije, ali se i to rešava analgeticima.

Stomatolog pažljivo ugrađuje implante u vilicu, pridržavajući se preciznog plana utvrđenog tokom pregleda i 3D snimanja zuba.

All on 4 i All on 6

Kod potpune bezubosti, ili kada su svi preostali zubi pacijenta za vađenje, koriste se All on 4 ili All on 6 tehnika ugradnje implantata. Obe tehnike mogu se primeniti kako u gornjoj, tako i u donjoj vilici. Obično se postavljaju zubi od šestice desno do šestice levo.

All on 4 je podrazumeva postavljanje četiri implantata koji nose sve zube u jednoj vilici. Preko ovih četiri implantata najčešće se postavlja most sa 12 stalnih zuba. Što zadovoljava estetiku i funkcionalnost.

All on 6 se smatra zlatnim standardom u savremenoj stomatologiji. Ovde se šest implantata koristi za nosioce svih zuba, što omogućava najbolji prenos pritiska tokom žvakanja.

Kod obe tehnike, pacijent dobija fiksne zube koji se ne vade iz usta. Osećaj pri govoru i žvakanju hrane je sličan onome sa prirodnim zubima.

Postavljanje privremenih zuba

Nakon ugradnje implantata, sledi period zarastanja tokom kojeg implantati srastaju s vilicom, što može potrajati nekoliko meseci. U tom periodu, stomatolog će vam postaviti privremene zube kako biste mogli normalno da funkcionišete. Privremeni zubi se postavljaju svega tri do pet dana od ugradnje implantata. To je posebno značajno pacijentima koji dolaze iz daleka i koji žele da se svojoj kući vrate sa novim zubima.

Postavljanje stalnih zuba

Kada implantati potpuno srastu s vilicom, što je obično tri do šest meseci od ugradnje, stomatolog će započeti postupak postavljanja stalnih zuba. Ovi zubi izrađeni su od visokokvalitetnih materijala koji pružaju prirodan izgled i dugotrajnost. Stomatolog će uzeti otisak vaše usne šupljine kako bi se izradile krunice koje će savršeno odgovarati vašem osmehu.

U savremenim ordinacijama se više ne uzima klasičan otisak kašikom, već se radi snimanje vilice, sve se prenosi u kompjuter, a nove zube izrađuje specijalizovana mašina.

Bezmetalne ili metalokeramičke krunice

Pri izboru stalnih zuba pacijenti najčešće biraju između bezmetalnih ili metalokeramičkih krunica. Iako skuplje bezmetalne krunice su vrhunsko protetsko rešenje koje se može postaviti na implantate ili prirodne zube.

Bezmetalne krunice pružaju alternativu metalokeramičkim krunama i predstavljaju idealan izbor kada želite estetski besprekoran osmeh i niste zadovoljni bojom i oblikom svojih zuba. Bezmetalne krunice se mogu koristiti u različitim situacijama, pružajući vam mogućnost da postignete prelep, blistav osmeh koji izgleda savršeno.

Najčešče se koriste bezmetalne krunice od cirkonijuma ili krunice za zube od čiste keramike.

Cirkonijumske bezmetalne krunice

Cirkonijum je relativno nov materijal koji kombinuje snagu metala sa estetikom porcelanskih krunica. Visoko prozirni cirkonijum i slojevite krunice od cirkonijuma postale su popularniji izbor u poslednje vreme.

Bezmetalne krunice od keramike

Bezmetalne krunice od čiste keramike su vrsta bezmetalnih krunica koje se, zbog odličnih estetskih efekata, najčešće koriste na prednjim zubima. Izrađuju se od vrlo jakog i izdržljivog materijala, zbog čega su sve popularniji izbor pacijenata koji žele prirodan izgled svojih zuba.

Zubni implanti cena

Kada je reč o ceni zubnih implanta, važno je napomenuti da ona varira u zavisnosti od različitih faktora kao što su broj implantata koji su potrebni, vrsta krunica i složenost slučaja. Stoga je najbolje da se konsultujete sa stomatologom koji će vam pružiti precizne informacije i individualizovan plan lečenja koji je prilagođen vašim potrebama i finansijskim mogućnostima.

Važno je napomenuti da se danas u Srbiji vrše velike rekonstrukcije osmeha, čak i za ljude koji nemaju nijedan svoj zub. Zahvaljujući napretku stomatološke tehnologije i stručnosti stomatologa, svi ljudi mogu imati osmeh koji je dostojan Holivuda. Zato ako sanjate o prelepom osmehu, zakazivanje pregleda kod implantologa može biti prvi korak ka ostvarenju tog sna.

Izvor: Promo
Foto: Envato elements

Pogledajte još