ČETIRI POSLEDICE: Šta se dešava sa vašim organizmom ako jednom nedeljno jedete brzu hranu?

Jako obrađena jela koja se nalaze u restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak natrijuma, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu vremenom da naštete vašem zdravlju.

Kad je reč o vašoj isrhrani, većina lekara se slaže: trebalo bi da jedete celovitu hranu koja obuhvata složene ugljene hidrate, zdrave masti, nemasne belančevine, vlakna, te vitamine i minerale. Na vašem tanjiru to znači mnogo svežeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa, ribe i mlečnih proizvoda, prenosi "Best Life".

Ali, šta ako se počastite brzom hranom, samo jednom nedeljno?

Stručnjaci kažu da nisu važni samo sastojci u hrani, već i način na koji su pripremljene. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primećuje da je preterana konzumacija brze hrane povezana s gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, dijabetesom tipa 2, bolestima srca i drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Očigledno je da konzumiranje brze hrane jednom nedeljno nosi manje rizika, ali to ne znači da nema posledica. Zbog toga, stručnjaci kažu da postoje potencijalno ozbiljni zdravstveni rizici povezani s ređom, ali ipak redovnom konzumacijom brze hrane.

1. Vaša probava može da strada

Čak i ako jedete samo jedan obrok brze hrane nedeljno, nakon toga možete da primetite probavne tegobe. Zapravo, retko konzumiranje brze hrane može da znači da ste osetljiviji na delovanja jako prerađene hrane.

- Brza hrana često ima malo dijetalnih vlakana, koja igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave probave - objašnjava Trista Best, registrovana dijetetičarka i dodaje:

- Vlakna povećavaju masu stolice, pomažu u redovnom pražnjenju creva i podržavaju rast korisnih crevnih bakterija. Nedostatak vlakana u brzoj hrani može da dovede do zatvora i nepravilnosti.

Još jedna neposredna posledica jedenja brze hrane jednom nedeljno je da možete da primetite nadutost nakon završetka obroka.

- Brza hrana je obično bogata nezdravim mastima, rafinisanim ugljenim hidratima i veštačkim dodacima, koji mogu da poremete ravnotežu crevnih bakterija. Ova neravnoteža, poznata kao disbioza, može rezultirati probavnim problemima poput gasova, nadutosti i neprijatnosti - kaže Best.

2. Šećer u krvi može da skoči

Budući da obroci brze hrane često sadrže velike količine rafinisanih ugljenih hidrata, dodatih šećera i slatkih napitaka, redovna konzumacija brze hrane povezana je s većom učestalošću dijabetesa tipa 2. Iako nećete preko noći razviti dijabetes ako pojedete jedan obrok brze hrane, Megan Grinvud, dijetetičarka i zdravstvena savetnica, upozorava da samo jedna porcija brze hrane može da izazove brze skokove nivoa šećera u krvi, opterećujući pankreas da proizvodi insulin.

- Tokom vremena, ponavljani skokovi šećera u krvi mogu da doprinesu insulinskoj rezistenciji, koja je preteča dijabetesa tipa 2 - kaže Grinvud.

To takođe može da izazove trenutne probleme za svakoga ko se već smatra dijabetičarem. Držeći se plana zdrave ishrane i pripremajući obroke kod kuće, možete pomoći u ograničavanju rizika od neočekivanih skokova šećera u krvi.

3. Možete povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara

Obično se vaš krvni pritisak blago snizi nakon što pojedete obrok, izveštava "Medical News Today". Zapravo, otprilike jedna trećina starijih osoba doživi značajnu postprandijalnu hipotenziju, dostižući najnižu vrednost krvnog pritiska 30 do 60 minuta nakon obroka. Međutim, kada pojedete slani obrok brze hrane, vaš krvni pritisak može da skoči. Vremenom to može da predstavlja problem.

- Konstantna konzumacija visokih nivoa natrijuma može da optereti kardiovaskularni sistem i poveća rizik od hipertenzije, srčanih bolesti i moždanog udara - kaže Grinvud.

Zapravo, studija iz 2012. objavljena u časopisu "Circulation" otkrila je da jedenje brze hrane samo jednom nedeljno povećava rizik od smrti od koronarne bolesti srca za 20 odsto, u poeđenju s onima koji su apstinirali. A što su učesnci više brze hrane jeli, to je njihov rizik rastao: oni koji su jeli brzu hranu četiri puta nedeljno imali su 80 odsto veću verovatnoću da će umreti od istog stanja, u porešenju s kontrolnom grupom.

4. Izloženi ste većem riziku od bolesti jetre

Prema studiji iz januara 2023. koju je sproveo "Keck Medicine" iz USC-a, ljudi koji pojedu najmanje 20 odsto svojih kalorija iz brze hrane izloženi su povećanom riziku od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre, opasnog stanja u kojem se masnoća nakuplja u jetri.

- Zdrava jetra sadrži malu količinu masti, obično manje od 5 odsto, a čak i umereno povećanje masnoće može da dovede do nealkoholne masne bolesti jetre. Ozbiljan porast masnoće u jetri kod gojaznih ili dijabetičara posebno je upečatljiv, a verovatno zbog činjenice da ta stanja izazivaju veću osetljivost na nakupljanje masti u jetri - napominje Eni Kardašijan, hepatolog i glavna autorka studije.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još