Palestinci očekuju i državu i nastavak pregovora

0

Zahtevom za priznanje u UN Palestinci žele da ostvare pravo na državu koja im je obećana i privole Izrael na pregovore, ali na dogovorenim principima i ravnopravnim osnovama, izjavio je palestinski ambasador u Srbiji Mohamed Nabhan.

U intervjuu agenciji Beta, ambasador Nabhan je izrazio očekivanje da će nakon najavljenog obraćanja palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u petak, Generalna skupština UN priznati palestinsku državu u statusu posmatrača u svetskoj organizaciji.

“Palestinsko pitanje ima adresu, a to su UN, gde je i Izrael nastao, 1947, ne kao rezultat pregovora, već usvajanjem rezolucije 181 o podeli Palestine. Ta rezolucija govori o stvaranju dve države, ne samo Izraela… Zato se vraćamo u UN, da ih pitamo gde je ta druga država koja je rezolucijom 181 obećana”
, rekao je Nabhan.

Kao osnovni razlog zbog kojeg su Palestinci sada odlučili da traže priznanje u UN, Nabhan je naveo neuspeh pregovora sa Izraelom koji su počeli još 1991.

U UN palestinski ambasador očekuje podršku svih zemalja koje se, kako je rekao, “zalažu za mir, stabilnost i slobodu”, uključujući i Srbiju.

“Već sad uživamo podršku i priznanje 127 zemalja članica UN”, rekao je on i izrazio očekivanje da će rezoluciju o prizanju palestinske države podržati “najmanje 150 zemalja”.

Kada je reč o Srbiji, Nabhan kaže da očekuje podršku od “prijatelja i dugogodišnjeg saveznika” koji je “na neki način u sličnom položaju”.

“Srbija je na neki način u položaju sličnom našem, traži takođe da bude afirmisana, da jedan deo sveta, a to se odnosi na zapadni svet, poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet. U sličnom smo položaju i zato očekujemo da se pomažemo i da se podržavamo u toj akciji u UN”
, rekao je palestinski ambasador u intervjuu Beti.

BEOGRAD, 22. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.