PRIPADNICI SLUŽBE SE PRILAGOĐAVAJU: Pas Džoa Bajdena bar dva puta mesečno ugrize agente

Komander, pas predsednika SAD Džoa Bajdena, ujeo je pripadnike Tajne službe najmanje 10 puta između okotbra 2022. i januara ove godine, uključujući i jedan incident gde je povređeni agent morao da ode do bolnice, pokazuju podaci iz ministarstva unutrašnje bezbednosti (DHS).

Konzervativna grupa "Džudišal voč" objavila je u utorak gotovo 200 strana zapisa Tajne službe koje je dobila na osnovu tužbe po Zakonu o slobodi informisanja.

Grupa je podnela tužbu pošto odeljenje ministarstva unutrašnje bezbednosti nije na odgovarajući način odgovorilo na njihov zahtev u decembru o podacima o incidentima ujeda vezanih za Bajdenovog nemačkog ovčara.

Grupa je navela da je uputila zahtev posle dojave o ponašanju psa. Bela kuća i Tajna služba su umanjivali značaj te situacije.

Direktorka komunikacija za prvu damu Džil Bajden rekla je u imejlu da je kompleks Bele kuće "jedinstveno i često stresno okruženje" za domaće životinje i da porodica Bajden radi na tome da situacija bude bolja za sve.

Glavni portparol Tajne službe Entoni Guljemi rekao je u odvojenom mejlu da se njegova agenciija za vreme nekoliko ranijih predsednika prilagođavala kako najbolje da deluje kada su u pitanju porodični ljubimci i da ovi incidenti nisu izuzetak.

- Mi vrlo ozbiljno shvatamo dobrobit naših zaposlenih - rekao je on.

Tajna služba obezbeđuje predsednika i njegovu porodicu i desetine pripadnika postavljeni su oko Bele kuće i njenog terena.

Bajden je dobio psa Komandera u decembru 2021. kao poklon od brata Džejmsa. Predsednikov prethodni pas, još jedan nemački ovčar - Mejdžor, poslat je da živi sa prijateljima u saveznoj državi Delaver posle nekoliko incidenata sa ujedima pripadnika Tajne službe i osoblja Bele kuće.

Porodica ima i mačku Vilou.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još