BRAČNI TERAPEUTI OTKRILI: Kakvo ponašanje u vezi dovodi do raskida?

Sigurno ste i vi do sada mnogo puta čuli koliko je opasna tišina. Zahlađenje u skoro svakoj vezi dolazi zbog nesposobnosti jednog ili oba partnera za dijalog.

Onda nastupa tišina - i to ne ona u kojoj smo sve već rekli, nego ona u kojoj mnoge stvari nismo.

Stručnjaci upozoravaju da je najopasniji "tihi tretman" i da je to najdestruktivnija navika u vezi.

Znamo da je nekad najlakše ućutati i jednostavno se isključiti, ali "tihi tretman" donosi više štete na duge staze.

Šta je u stvari tihi tretman?

Prema osnovnoj definiciji, "tihi tretman" je odbijanje verbalne komunikacije s nekim ko želi komunikaciju. Ova vrsta ponašanja odnosi se na izbegavanje kontakta s nekim, obično kada smatrate da vam je učinjena nepravda ili da vas neko nije poštovao.

Svesno ili nesvesno ova komunikacijska strategija koristi se za kažnjavanje ili izazivanje reakcije mete.

Na primer, ako se osećate povređeno zbog nečijeg komentara, tada biste mogli da primenite tišinu kao način da uklonite sopstvenu prisutnost od onog ko vas je povredio – u pokušaju da ga kaznite.

Motivacija ovakvog ponašanja je želja da druga osoba odgovori na način koji potvrđuje da je primetila vaše ponašanje i da je povređena vašom tišinim ili nedostatkom vaše prisutnosti.

Šta nije tihi tretman?

Ćutanje i postavljanje granica nije ista stvar i to ne treba mešati. Da biste bolje razumeli šta nije "tihi tretman", trebalo bi da razumete šta su "granice".

Granice su, u zdravoj komunikaciji, namerne blokade za sprečavanje stalne povrede i zlostavljanja. Primer može da bude prekid telefonskog poziva s nekim ko vas naziva pogrdnim imenima ili vas na neki drugi način verbalno ili emocionalno vređa.

Ako niste jasno izrekli potrebu za granicom, tada je to postavljanje zapravo "tihog tretmana" i štetnije je nego što mislite.

Međutim, problem se javlja najčešće kada konstantno iznova komunicirate s nekim o granici koju osoba stalno prelazi. Tada je najlakše ućutati i jednostavno se isključiti.

Ali, stvar je u tome da sami sebi štetite onda kada ne kažete i ne pokažete ono što se stvarno događa u vašim srcima i mislima.

Tretman ćutanjem može da funkcioniše na trenutak, ali dugoročno nikada nije i neće biti produktivan.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još