ALERGIJE TOKOM LETA: Koje su najčešće i kako se leče?

Ako vas u letnjem periodu muče kijavica i promuklost moguće je da ste alergični na polen. Koje alergije su najčešće i da li postoje posebna uputstva za putovanja?

Alergije nisu izlečive, ali se sa njima može živeti uz dobru terapiju. Terapija zavisi od toga na šta ste alergični, da li je u pitanju polen ili ambroziju, grinje ili alergija na neku vrstu hrane.

- Najčešća vrsta alergija koja se leti javlja je na polen i travu, u avgustu kreću alergije na polen i korov, poput crnog pelina i ambrozije. Takođe treba spomenuti nešto opasnije alergije, poput uboda ose, pčele i stršljena, koje mogu izazvati teže alergijske reakcije. Kada su u pitanju alergije na hranu, govorimo o osam alergena, ali je u ovom periodu fokus je na ribi i morskim plodovima. Ukoliko putujete na destinacije poput Grčke i Turske potrebno je obratiti pažnju na jaja, orašaste plodove, pre svega kikiriki - kaže za N1 osnivač i predsednik Udruženja "Alergija i ja", Snežana Šundić Vardić.

Ona dodaje da se javljaju i kontaktne alergije, alergije na koži, takođe su prisutne i reakcije na sunce i na znoj.

Kada govorimo o alergiji na sunce, hzapravo govorimo o reakciji na sunce koja se prepoznaje kao i svaka druga alergija. Da ste alergični saznajete preko određenih simptoma, s tim da ne mora da znači da ćete svaki put odreagovati.

Kako se alergije drže pod kontrolom?

Snežana Šundić Vardić navodi da je pre svega važno izbegavati alergene.

- Prevencija je veoma važna. Na sajtu Udruženja "Alergija i ja" smo objavili preko dvadeset koraka za prevenciju alergija. Higijena doma, lična higijena – pranje kose svakog dana kada je visoka polenizacija. Zatim zatvaranje prozora baš onda kada možemo da spavamo tokom noći, kada su one malo hladnije, tada je koncentracija polena najveća - objašnjava Šundić Vardić.

Ona dodaje da treba obratiti pažnju na klima uređaje, ali i na kućne ljubimce.

Prema podacima ove godine su simptomi alergije gori nego inače, a kao glavni uzročnik se navode klimatske promene.

Šundić Vardić kaže da alergije jesu u porastu i da je to globalni problem. Na to je uticao i sam čovek, kao i hrana koju jedemo, voda koju pijemo i naravno klimatske promene, ali i zagađenje vazduha.

- Posebno bih napomenula da ove oluje koje se dešavaju, kod osoba sa alergijama i respiratornim problemima mogu da dovodu do pogoršanja, kao što je to slučaj kod astme, zato što se čestice u vazduhu lako raspršuju i lakše dođu do nosne duplje i pluća. Broj poziva u poslenje vreme je bio povećan baš iz tog razloga - ističe ona.

Lečenje

Kada je u pitanju prevencija važni su odlasci kod izabranog lekara i alergologa. A što se terapije tiče, ona postoji.

- Imunoterapija konkretno daje bolje i dugotrajnije rezultate. Postoiji imuno terapija za inhalatorne alergije, na polen, ambroziju, grinje, ali i ubode insekata. Kada je u pitanju imuno terapija na hranu, ona u našoj zemlji nije lako dostupna, pa pacijenti, uključujući i decu, sa ovom vrstom alergija terapiju dobijaju u inostranstvu - kaže Snežana Šundić Vardić.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još