DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Kako da znate da li ste alergični na kupku za telo?

Vreme je da kupite kupku za telo, ali kada pretražite na internetu shvatite da je više nema na stanju. Ne želite da idete u prodavnicu samo radi sapuna, pa naručite nešto drugo što nikada ranije niste probali. Srećom miris i nije toliko različit kada ga prvi put koristite – pranje tela je samo pranje tela, zar ne? Ali ubrzo, naizgled niotkuda, primetite da počinje da vas svrbi koža i da je vrlo suva, po celom telu, sve vreme.

Ako trenutno osetite svrab i možda u paru sa njim dođe crvenilo, vaša kupka za telo možda sadrži alergene ili iritira kožu. Nije neuobičajeno da se koža upali kada se koriste određeni proizvodi kao što je ovaj, pa smo pitali dermatologe kako možete da kažete da li je kupka za telo izvor vaše iritacije, šta da radite ako jeste i koje vrste kupki i sapuna za telo treba da koristite umesto toga.

Kako mogu da znam da li sam alergična na kupku za telo?

Kako dermatolog Mona Gohara ističe, postoji razlika između problema sa kožom koji su izazvani alergijskom reakcijom i običnom iritacijom.

Opšti znakovi alergije na sredstvo za kupanje su upaljena, roze, ljuskava koža koja vas svrbi. Može se lokalizovati u jedno područje ili generalizovati – objašnjava ona.

Saradnik dermatolog Danijel Belkin dalje objašnjava da su alergijske reakcije na pranje tela malo drugačije od alergijskih reakcija koje biste mogli imati na druge kozmetičke proizvode.

Obično se alergijski kontaktni dermatitis javlja kao crveni osip koji vas svrbi na mestu izloženosti, ali alergija na kupke za telo je izuzetak od toga, jer se kupka za telo koristi svuda i ispere – objašnjava on.

Zbog toga će se pojaviti kao mrlje i difuzni osip, verovatno štedeći lice, jer se većina kupki za telo koristi od vrata na dole.

Prema Gohari i Belkinu, alergije kao što je ova mogu se razviti u bilo koje vreme, čak i ako već godinama koristite istu kupku za telo ili sapun. Ako iznenada počnete da razvijate ove vrste osipa po telu i nikad vam nije dijagnostifikovano stanje kao što je ekcem, možda imate alergiju na kupke za telo.

Najbolji način da potvrdite da imate alergiju na sastojak u sapunu je da posetite dermatologa i napravite testiranje flasterom. Dermatološke ordinacije su širom zemlje zatvorene zbog pandemije COVID-19, međutim, izbegavanje određenih sastojaka sapuna može rešiti vaš problem pre nego što stvari odu predaleko.

Na osnovu raspodele i vremena, dermatolog može posumnjati da je kupka za telo jedan od mogućih krivaca – kaže Belkin.

– Oni mogu pogledati listu sastojaka i identifikovati nekoliko jedinjenja koja se ističu kao mogući alergeni.

On daje primer nekoga ko koristi kupku za telo sa uljem čajevca, što bi preporučio da se izbegava u slučaju alergije.

Ako pokušaj i greške funkcionišu, onda to možemo ostaviti. Ako pokušaj i greška ne funkcionišu, možda bismo nastavili sa ispitivanjem flastera, gde bih stavio gomilu uobičajenih alergena na leđa pacijenta i ostavio ih na nekoliko dana da vidim kako koža reaguje na svakom mestu - objašnjava Belkin.

Ako vaše kožne reakcije i dalje postoje, ne možete trenutno posetiti dermatologa kako biste se testirali flasterom, možete se obratiti svom preferiranom dermatološkom zavodu ili zdravstvenom radniku da biste videli da li su dostupne virtuelne konsultacije.

Kako da prepoznam da li mi je koža samo iritirana kupkom za telo?

To što vašu kožu iritira određeni proizvod ne znači sigurno i da ste alergični na nju. Gohara ističe da alergijska reakcija i puka iritacija od kupki za telo imaju slične pojave, ali prouzrokovane su vrlo različitim stvarima.

Alergijski i iritativni kontaktni dermatitisi su različiti, ali mogu izgledati isto. Iritativni kontaktni dermatitis nije alergične prirode; može doći od površinski aktivnih sredstava na bazi sapuna, koja imaju viši pH od kože i stvaraju iritaciju na barijeri.

Kao rezultat, vašoj koži se oduzimaju esencijalna ulja i proteini, ostavljajući vam suvu i kožu koja vas svrbi i čije stanje se samo pogoršava što ste više izloženi tim površinski aktivnim sredstvima. Surfaktanti su, uzgred, sastojci koji čine penasti sloj kupki za telo.

Opet, ne možete zaista da potvrdite da li je osip uzrok alergije pri ispiranju tela dok vas lekar ne testira – ali daleko je verovatnije da će iritaciju širom tela izazvati sastojci koji probijaju barijeru. Jednostavno prelazak na kupke za telo bez pene može da da sjajne rezultate.

Koje sastojke u kupkama za telo treba da izbegavam?

Lista sastojaka koji mogu izazvati bilo koju vrstu kontaktnog dermatitisa je, nažalost, prilično dugačka. Ali postoji nekoliko ključnih stvari koje možete potražiti na etiketama, od kojih je osnovni "miris" ili "parfem". Parfemi su najčešći izvor kontaktnog dermatitisa, prema kliničkim studijama, ali skriveni izrazi koje kozmetičke kompanije koriste da ih identifikuju sigurno ne pomažu.

Reči miris i parfem predstavljaju nazive za veliku grupu od nekoliko hiljada neotkrivenih hemikalija koje uključuju sintetiku koja može izazvati iritaciju kože, osetljivost, alergije, kožne reakcije i astmu – kaže dermatolog Sapna Palep.

Prema kozmetičkoj hemičarki Džindžer King, "nisu svi sintetički materijali loši ili toksični". Ipak, izbegavanje ove vrste mirisa u vašim proizvodima za negu kože neće štetiti. Kao što Belkin ističe, čak i takozvani prirodni mirisi poput esencijalnih ulja i biljnih ekstrakata (ulje čajevca) mogu izazvati negativnu reakciju.

Palep, takođe, upozorava na kupke za telo koje sadrže visok nivo alkohola.

To ozbiljno oštećuje zaštitnu barijeru na koži, može izazvati oštećenje slobodnih radikala, a masnu kožu još pogoršati, jer vaša koža zbog uklanjanja ulja traži kompenzaciju – objašnjava ona.

Alkohol takođe podstiče crvenilo i iritaciju.

Međutim, na koju vrstu alkohola je važno obratiti pažnju. Ako vidite cetilni ili cetearilni alkohol na etiketi za kupku za telo, možete biti sigurni jer to zapravo nisu alkoholi.

To su masne kiseline kokosa koje pomažu u kondicioniranju kože – kaže King.

S druge strane, SD alkohol je tip koji isušuje kožu - dodaje ona.

Prema Belkinu, konzervansi koji kupkama daju duži rok trajanja mogu da izazovu iritaciju, čak i ako potiču iz prirodnih izvora. Neki od uobičajenih primera konzervansa u kupki za telo, prema Kingu, su fenoksietanol, metilhloroizotiazolinon, metilisotiazolinon, dehidrooctena kiselina i hlorfenesin.

A onda su tu dosadna površinski aktivna sredstva i deterdženti. Lako možete ustanoviti da li vaša trenutna kupka za telo sadrži puno površinski aktivnih komponenti u sebi, gledajući koliko se peni kada je koristite – ali natrijum lauret sulfat, alkil glukozidi, taurati, sulfosukinati, c14-16 olefin sulfonat i betaini su uobičajeni sastojci kupke za telo – kaže King.

Koje su vrste kupki za telo dobre za iritiranu ili osetljivu kožu?

Možda vam se neće svideti ono što čujete ukoliko ste vezani za svoju voćnu kupku za telo ili miris praška za veš od sandalovine, ali što je proizvod ravniji, to je manja verovatnoća da izazove reakciju. Čitanje nalepnice sa svim tim dugim imenima sastojaka može, međutim, postati frustrirajuće pa smo pitali svakog dermatologa da nam pruži svoje najbolje preporuke za kupku za telo.

Urednici "Allure" najviše vole kupke sa ši buterom, dok Belkin preporučuje razmotre blage formule brendova koje su odobrili dermatolozi.

Ako promenite kupke za telo i i dalje imate iritaciju, najbolje je da se javite dermatologu, piše allure.com

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još