SAVETI ZA RODITELJE: Koji nutrijenti najčešće nedostaju u ishrani dece?

Nutrisionistkinja Dženifer Anderson najčešće dobije pitanje od roditelja kako da prepoznaju da li njihova deca dobijaju sve hranljive materije koje su im potrebne.

- Žalosna je istina da mnoga deca ne dobijaju adekvatne količine nutrijenata koji su od vitalnog značaja za rast, prevenciju hroničnih bolesti i opšte zdravlje - piše Anderson na CNBC.

Deca imaju problema sa unosom vlakana i kalijuma, ali nutrijent koji najčešće ne dobijaju dovoljno je vitamin D.

Kako nedostatak vitamina D utiče na zdravlje dece?

Oko 50 odsto dece uzrasta od jedne do pet godina i oko 70 odsto dece uzrasta od šest do 11 godina imaju nedostatak vitamina D, kaže ona.

Vitamin D je neophodan za jake kosti i mišiće. Bez toga, naše telo ne može efikasno da apsorbuje kalcijum, a potreban nam je kalcijum za zdrave kosti.

- Dete sa teškim nedostatkom vitamina D može da ima rahitis i srodna stanja, uključujući abnormalan rast, bol u kostima i deformitete zglobova. Kada dete nema dovoljno vitamina D, njegov imuni sistem može ne radi kako treba ili može stalno da oseća umor ili bolove - objašnjava ona.

Kako povećati nivo vitamina D kod dece?

Postoji debata o tome koliko vitamina D deca treba da unose dnevno. Američki nacionalni instituti za zdravlje preporučuju 400 međunarodnih jedinica (IU) za bebe i 600 IU za decu uzrasta od jedne do 13 godina. Samo izlaganje suncu često ne može da ispuni ove zahteve. Zbog toga je ponekad potrebno povećati nivo vitamina D odabirom prave hrane.

Vitamin D ćete naći u masnoj ribi poput lososa, pastrmke ili sardine, u goveđoj jetri, žumancima, siru i pečurkama. Mleko (kravlje ili biljno), jogurt, sok od pomorandže i neke žitarice mogu da budu bogate vitaminom D.

Druga opcija su dijetetski suplementi. Mnoge zdravstvene organizacije preporučuju tečne dodatke ishrani za bebe koje majke doje, jer samo mleko ne obezbeđuje dovoljno vitamina D.

Imajte na umu da velike doze vitamina D mogu da budu toksične i mogu da dovedu do štetnih zdravstvenih efekata. Kada su u pitanju starija deca, razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li ima smisla da uzimaju suplement.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još