LEKOVITI BUKETIĆ: Brokoli - najzdravija namirnica na svetu

Nutricionisti su presudili, po svim svojstvima koje sadrži, brokoli odnosi pobedu kao najzdravija namirnica koju možete pojesti.

Ovo povrće nastalo je u italijanskoj provinciji Kampanija, smatralo se namirnicom sa jedinstvenom vrednošću još od vremena antičkih Rimljana, zbog svojih lekovitih svojstava.

Borac protiv raka

Istraživanja su pokazala da je brokoli vrlo efektan kada je u pitanju prevencija i lečenje nekoliko tipova raka. Na primer, jedna studija objavila je zaključak da brokoli u organizmu proizvodi anti-maligne aktivnosti. Takođe, primetili su i da izotiocijanati koji se nalaze u brokoliju, pozatiji i kao antiooksidanti, pružaju vitalnost i obnavljaju cervikalne, hepatocelularne, jajne i ćelije pankreasa zahvaćene rakom.

Takođe, ovo povrće ima i jaka anti-upalna svojstva u lečenju ćelija obolelih od leukemije.

Druga studija iz 2013. godine takođe je opisala brokoli kao antikancerogenu namirnicu, zbog koncentracije antioksidanata koje sadrži.

Riznica vitamina C i K

Jedna šolja seckanog brokolija obezbeđuje organizmu čak 135 procenata preporučene doze vitamina C i 116 odsto vitamina K. Osim što, kao moćan antioksidant, čisti organizam od slobodnih radikala, koji uništavaju zdrave ćelije, vitamin C pomaže i u sintezi kolagena, pa deluje i protiv starenja.

Sa druge strane, vitamin K pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi, čime čuva zdravlje kostiju. Bez dovoljne količine vitamina K u ishrani, može vam se desiti da obilno iskrvarite, a u najgorem slučaju možete oboleti od koštanih bolesti, poput osteoporoze.

Zaštita od toksina iz okoline

Studija objavljena na Imunološkoj klinici u martu 2009. godine došla je do zaključka da sulforafan, molekul koji se nalazi između izotiocijanata, može da zaštiti od respiratornih zapaljenja koja uzrokuju astmu, hronične bolesti pluća i druge respiratorne probleme.

Ova studija je pokazala da sulforafan podstiče veću proizvodnju enzima antioksidanata kod ljudi, pa ih na taj način čuva od slobodnih radikala koji se unose udisanjem zagađenog vazduha, isparenja iz automobila i duvanskog dima.

Obilje vlakana i hranljivih materija

Brokoli je bogat mnogim materijama koje čuvaju zdravlje čoveka. Na prvom mestu, jedna šolja brokolija sadrži 9 odsto preporučene dnevne doze dijetetskih vlakana, koja čiste creva od štetnih materija, regulišu probavu i apsorbuju šećere iz crevnog trakta.

Sa druge strane, brokoli je prepun esencijalnih minerala, poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana, selena i kalijuma, koji udruženim snagama pomažu prirodne procese u organizmu.

I to nije sve: brokoli je bogat i vitaminom A, koji čuva vid. Takođe pripada i hrani koja podstiče mršđavljenje, jer sadrži vrlo malo kalorija i masti, a u njemu praktično ne postoji glikemijsko opterećenje.

Institut "Linus Poling" ocenio je brokoli kao najbolju namirnicu. Preporučuje se da je jede sirova, jer se termičkom obradom uništavaju dobra svojstva.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još