CRNOGORSKI DRAGULJ: Herceg Novi među deset najboljih primorskih gradova na svetu

Na osnovu broja kulturnih institucija i događaja, popularnosti na Guglu i društvenim mrežama, u konkurenciji 117 primorskih gradova širom sveta, Herceg Novi se našao među deset najboljih.

Kompanija za krstarenje "Fred. Olsen Cruise Lines" je sprovela istraživanje koje je obuhvatilo 117 primorskih gradova širom sveta i rangirala ih prema parametrima kao što su kvalitet kulturnih institucija, broj znamenitosti upisanih na Uneskovu listu svetske baštine, popularnosti na Guglu i količini heštegova na društvenim mrežama, prenosi portal "Tajm aut".

Svrha istraživanja bila je da se pronađu gradovi koji nisu potpuno izolovani, koji imaju dovoljno sadržaja, a u kojima turisti ipak mogu da se opuste i budu blizu mora.

Na vrhu liste sa skorom 9.0 našao se Rejkjavik na Islandu pre svega zbog velikog broja kulturnih dešavanja, kao i broja kulturnih institucija – galerija i muzeja.

Sledeći je bio Briž, sa skorom 8,4 koji je proglašen za primorski zahvaljujući kanalu - ali je, u stvari, 11 kilometara udaljen od obale.

Treći je Napulj (8.1), što verovatno ne čudi kada se uzme u obzir šta sve nudi – od Vezuva i Kraljevske palate do pozorišta San Karlo.

Sledi Monako (8.0), Split (7.9), Herceg Novi (7.8), Amsterdam (7.7) koji ima i titulu "najinstagramičnijeg" grada. Osmi je Kejp taun (7.6), deveti Dablin (7.2) i na 10. mestu je Gibraltar (7.0).

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još