PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Svako treće dete u Srbiji je gojazno

Gojaznost kod dece u Srbiji je sve veći problem, pa se postavlja pitanje koji su mehanizmi koji se mogu koristiti u borbi protiv ove bolesti.

Prema poslednjim podacima Eurostata od prošle godine, oko 62 odsto muškaraca se bori sa prekomernom težinom, dok je kod žena situacija nešto bolja, pa taj procenat iznosio oko 54 odsto.

Od 4. marta 2020. po prvi put se obeležava Svetski dan borbe protiv gojaznosti, kako bi se ukazalo na ovaj, zaista veliki, problem.

- Mi jesmo gojazna nacija, prema statistikama, svako treće dete u Srbiji je gojazno, što je poražavajuće. To će za desetak godina napraviti totalnu katastrofu što se tiče gojaznosti i postaćemo ozbiljno gojazna nacija ako se ne budemo bavili preventivom - kaže za N1 Mile Grozdanić, predsednik Udruženja za prevenciju i borbu protiv gojaznosti.

Gojaznost je definisana kao bolest, a Svetska federacija gojaznih kaže da će do 2035. godine doći do naglog skoka gojaznih osoba.

Kako raditi na prevenciji gojaznosti kod dece?

- Sve je više osoba "navučenih" na brzu hranu, gazirane napitke i proizvode koji ne prolaze nikakvu kontrolu, bez deklaracije ili sa deklaracijom za koju vam treba lupa da pročitate šta na njoj piše, a mnogi i ne znaju šta sve to znači jer nisu edukovani - rekao je Grozdanić.

Savez profesora fizičkog vaspitanja Srbije je pokrenuo inicijativu za unapređenje fizičkog i zdravstvenog vaspitanja koji podrazumeva uvođenje fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Grozdanić kaže da oni kao udruženje podržavaju inicijativu profesora, ali da nije dovoljno da se uključe samo oni.

- Potrebno je da se uključe i roditelji, država, struka i nauka, jer 45 minuta detetu nije dovoljno da nešto uradi po tom pitanju - ističe on i dodaje da su telefoni, kompjuteri i tableti, deci jedini vid zabave, a sa druge strane odlazak na neki sport nije besplatan.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još