Proglašene 22 izborne liste

BEOGRAD, 29. april 2008. (FoNet) - Republička izborna komisija (RIK) proglasila je 22 izborne liste za parlamentarne izbore u Srbiji 11. maja, a sedam od njih ima kandidate za svih 250 poslaničkih mesta u parlamentu.

Lista Za evropsku Srbiju-Boris Tadić biće prva na glasačkom listiću, druga je Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović, a slede liste Demokratska stranka Srbije
- Nova Srbija - Vojislav Koštunica, Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj i Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija.

Svih pet prvih lista ima po 250 kandidata za poslanike.

Bošnjačka lista za evropski Sandžak-dr Sulejman Ugljanin, sa 150 kandidata za poslanike, je šesta po redu, sedma je Mađarska koalicija-Ištvan Pastor, koja ima svih 250 kandidata, a osma je Reformistička stranka-dr Aleksandar Višnjić, sa 119 kandidata.

Lista Da se selo pita-Narodna seljačka stranka Marijan Rističević je na devetom mestu, sa 63 kandidata, a slede Pokret snaga Srbije-Bogoljub Karić sa 250 kandidata, Građanska inicijativa Goranaca sa 25 i Ujedinjeni Vlasi Srbije-dr Predrag Balašević sa 171 kandidatom.

Na 13. mestu je Vojvođanska partija-mr Igor Kurjački sa 147 kandidata, 14. je lista Romi za Roma-Miloš Paunković sa 72, a iza nje su Crnogorska partija-Nenad Stevović sa 85 kandidata, Unija Roma Srbije-dr Rajko Đurić sa 200 i Koalicija Albanaca Preševske doline sa devet kandidata.

Od 18. do 22. mesta na glasačkom listiću biće Savez bačkih Bunjevaca-Mirko Bajić sa sedam kandidata, Pokret Moja Srbija - Branislav Lečić sa 139, Narodni pokret za Srbiju-Milan Paroški sa 114 kandidata, Patriotska stranka dijaspore - Zoran Milinković sa 44 i Romska partija-Srđan Šajn sa 42 kandidata.

Izbornu listu pod nazivom Socijalistička partija slobode je RIK odbila da proglasi, a prošle noći je odbila i prigovor na to rešenje.

Sporna lista kandidata je bila predata pod nazivom "Sloboda - socijalisti za slobodnu Srbiju", a RIK je naložila podnosiocu da otkloni nedostatak u nazivu izborne liste i odredi ga prema nazivu partije koja podnosi listu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.