VODIČ ZA LETNJU NEGU: Kako da postignete balans između uživanja na suncu i zdravlja kože?

Bez obzira da li sebe svrstavate u grupu žena koje vole da se sunčaju ili ne, pametna i blagovremena priprema može sačuvati vašu kožu od nezgodnih posledica sunčevih zraka. Tu najpre aludiramo na podizanje vaše rutine na jedan viši nivo i delovanje na naveći telesni organ sa različitih frontova. Takođe, tokom dana provedenih u direktnom kontaktu sa suncem, treba biti pametan i strateški pristupiti situaciji.

24H RUTINA

Vaša svakodnevna nega treba da bude ritual koji nećete preskakati. lako ste ovo sigurno čuli mnogo puta, čišćenje je najvažniji korak i treba ga obaviti temeljno. Ukoliko tokom dana nosite dosta šminke, proces čišćenja trebate ponoviti dva puta. Ovo naravno nema veze sa sunčanjem i letom, ali je za zdravu kožu najvažniji kontinuitet. Pored osnova, posebno bismo istakli večernju negu tela koja mora biti bogata, nakon dana provedenog na suncu, te se okrenite puterima i uljima.

DOBAR SPF

Da bi održali zdravlje vaše kože, u susret toplim mesecima ili odlasku na more morate početi sa prevencijom. Prvi nivo odbrane je naravno adekvatna zaštita od sunca. To svakako trebaju biti šesir ili kačket, ali ovde ipak govorimo o kvalitetnoj SPF kremi. Na tržištu možete naći sjajne formulacije krema koje su lagane i nemasne pa ih nećete ni osetiti, a štitiće vašu kožu od sunčevih zraka tokom celog dana. Nanosite SPF na svih sat do dva dok ste na direktom suncu i naravno izbegavajte najjače sunce, bar u intervalu d 12 do 14 časova. Ukoliko imate problema sa hiperpigmentacijom posle boravka na suncu, postoji rešenje u vidu kreme ili seruma. Sastojci koji doprinose ujednačavanju tena su Vitamin C, niacinamid, retinol i treba ih koristiti isključivo tokom večernje nege ukoliko ste tokom dana izloženi jakom suncu.

SUPLEMENTACIJA

Suplementi su jos jedan vid prevencije i zaštite kože od štetnih UV zraka. Bar nekoliko nedelja pre odlaska na odmor, možete kožu pripremiti za sunčane dane uz pomoć suplemenata. Recimo, Vitamin E je odličan kao zaštita i redovnim uzimanjem učiniće da vaša koža brže i lakše tamni, bez posledica.

HIDRATACIJA!

Voda - kao najčistija i najvažnija tečnost koju svaki čovek može da unese u organizam znači samo jedno: zdravlje! Njen nivo u organizmu određuje kako se osećamo ali i kako naša koža izgleda spolja. Pored redovne konzumacije optimalne količinine tečnosti tokom toplih meseci, koži je potrebna i površinska hidratacija. Danas smo svedoci sve veće popularnosti takozvanih mistova za lice i telo. Oni poseduju spoj dve važne stvari. Prva je pakovanje koje je praktično i radi na klik, a u današnje vreme smo postali vrlo nestrpljivi i hoćemo sve, sad i odmah! A drugi je momenat opuštanja i osveženja koje ovi proizvodi pružaju. Kao proizvode koji dolaze u formi spreja prvo bismo izdvojili termalne vode, a potom i neke vrste osvežavajućih mistova ili esencija. Sjajne su za bilo koje doba dana i godine, manje ambalaže su idealne „za poneti“, koriste se pre i posle šminkanja, kada vam je koža osetljiva i dehidrirana, ujutro i uveče kao prvi korak nege.

ZAŠTITA KOSE

Da biste zadržali hidrataciju tokom vrućina i suvog letnjeg vazduha, posle svakog pranja koristite lagane regeneratore u spreju i proizvode za termalnu zaštitu ako kosu nameravate da izložite toploti. Peglu zaboravite na neko vreme i neka fen bude vaš prijatelj. Sa velikom pljosnatom četkom ćete postići zadovoljavajuć efekat, čak iako niste vešti. Feniranje uvek završite sa hladim mlazom vazduha kako bi se zatvorila folikula dlake. Na kraju, nanesite par kapi seruma ali samo na krajeve kose. Kao najmoćniji korak dubinske hidratacije predlažemo da masku držite na kosi tokom cele noći. Dan pre nego što želite da je operete uradite ovo i videćete koliko će kosa sutradan biti mekša, svilenija i gipkija. Umesto maske, to može biti i neko prirodno ulje. A tokom sunčanja, sprej sa UV zaštitom je must-have.

UMETNOST TAMNJENJA

Kada ste odradili sve prethodne korake i savesno se pridržavali saveta, došlo je vreme kad možete izaći na sunce sa više samopouzdanja. Međutim, izlazak na direktno sunce nimalo nije naivan. Zaštita u vidu kreme i spreja je obavezna, naravno! I ne brinite, i dalje ćete pocrneti ali na bezbedan i zdrav način. Tokom sunčanja uvek menjajte položaj kako biste ravnomerno dobijali ten. Takode, uvek zaštitite oči jer znamo koliko su one osetljive. Iako im jaka svetlost možda neće naškoditi odmah, posledicu se mogu osetiti kasnije tokom života. Naočare i kacket su ipak must-have, a ukoliko sunčanje nije vaša pasija, a želite boju, pogledajte u pravcu samopotamnjivača.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još