U ŠEST KORAKA: Kako da što duže sačuvate bronzani ten?

Preplanulost je ideal kome tokom leta većina teži, jer koža izgleda svežije i zdravije, poboljšava tonus kože, skriva nedostatke. A da biste što duže uživali u suncem obasjanom tenu, potrebno je rutinu nege tome prilagoditi.

Pre izlaganja suncu ili nanošenja sredstva za samopotamnjivanje, uradite piling lica i tela

Ako želite dugotrajnu boju, bez obzira da li se sunčate na otvorenom ili nanosite sredstvo za samopotamnjivanje, uradite piling kože, kako biste uklonili mrtve ćelije. Na taj način koža će bolje apsorbovati kremu za sunčanje i samim tim biti efikasnija. A ukoliko nanosite sredstvo za samopotamnjivanje, piling će pomoći da zagladite kožu i stvorite ravnu površinu, koja će ravnomerno upiti proizvod.

Redovno vlažite kožu da biste sprečili njeno isušivanje

Hidriratacija je preduslov da što duže zadržite preplanuli ten. Svakodnevno nanosite hranljivu hidratantnu kremu, izbegavajte koncentrovana ulja poput kokosovog, kao i kreme i losione na uljanoj bazi. Posle tuširanja, na vlažnu kožu nanesite proizvod u malim količinama, kako bi se lakše razmazivao. Veća doza će opteretiti kožu, a vi ćete se osećati masno i neprijatno. Čisto maslinovo, arganovo i bademovo ulje prijaju izrazito suvom epidermu, koje možete naneniti jednom u deset dana. Vrlo brzo će kožu učiniti mekom i elastičnom.

Produžite preplanulost sa samopotamnjivačem

Ako ste preplanuli od sunca, hidratantni samopotamnjivač može pomoći da vam boja duže traje i da izbegnete izlaganje sunčevim zracima. Ali morate znati da ovi proizvodi ne štite od štetnih sunčevih zraka. Kada nanosite ove preparate, budite veoma pažljivi, naročito kada je reč o doziranju. Manje je uvek više, pogotovo na licu. Bolje je staviti manju količinu, pa doraditi, ukoliko je potrebno, kako biste izgledali prirodno.

Ne koristite proizvode za negu poput pilinga i salicilne kiseline

Odvojte nekoliko minuta da pregledate proizvode koje redovno koristite. Možda to ne shvatate, ali neki od njih uklanjaju vašu tako željenu boju. Izbegavanjem pilinga za lice i telo, kao i određenih maski za lice, duže ćete uživati u preplanulosti. Ukoliko imate masnu kožu, sklonu aknama, obratite pažnju na tretmane i preparate koji sadrže salicilnu kiselinu. Ovi proizvodi mogu dovesti do bržeg osipanja ćelija kože, mogu izbledeti i sa sobom odneti boju, pa napravite pauzu u njihovom korišćenju.

Izbegavajte tuširanje toplom vodom

Iako možda uživate u parnim kupatilima, tuševima i hidromasažnim kadama, vašem osunčanom licu i telu to ne pogoduje, ako želite da zadržite preplanulost. Vruća voda uzrokuje suvoću kože. Za najbolje rezultate, da biste izbegli nepotrebno perutanje i ljuštenje, izbegavajte produženo izlaganje vrućoj vodi, jer ćete vrlo brzo ostati bez boje. Dugo izležavanje u toploj vodi zamenite tuširanjem mlakom vodom, ne samo da ćete zadržati preplanulost, već je to zdravije za ceo organizam, jer pospešuje cirkulaciju, koža dobija više kiseonika, što je blagotvorno i za smanjenje celulita, ukoliko ga imate.

Hidrirajte se i spolja i iznutra

Kada se koža isušuje iznutra, onda se i ranije gubi boja nego što bi trebalo, pa je važno da vaša koža ostane hidrirana. Pijte što više vode, jer ne samo da utiče na lepotu lica i tela, već pospešuje izbacivanje toksina iz organizma i poboljšava cirkulaciju. Po povratku sa letovanja umesto regularnih preparata za negu koristete after sun losione. Ovi proizvodi bazirani su uglavnom na biljnim uljima i ekstraktima, koji blagotvoro deluju, ne sadrže parfeme i alkohol, te sa takvim blagim sastavom rashlađuju kožu i sprečavaju perutanje i ljuštenje, kao i pojavu fleka i pega.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još