UZROČNICI BROJNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Mokri kupaći kostimi najveći neprijatelji žena tokom leta

Poslednjih dana sve je više pacijentkinja kojima je potrebna pomoć ginekologa. Šta u ovom trenutku ugrožava njihovo zdravlje i kako da ga unaprede govori dr Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević".

Pored preventivnih pregleda, tokom letnjih meseci, žene najčešće posećuju ginekologa zbog urogenitalnih infekcija, napominje dr Aleksandra Kostić.

- Žene češće borave na plaži, kupaju se, nekada i u nehigijenskim vodama. Dugo borave u hladnoj vodi, mokri kupaći kostimi, sedenje na mokrom peškiru, nošenje neadekvatnog veša takođe, sve su to faktori koji su rizični za nastanak infekcije - napominje doktorka.

Najčešće infekcije koje vrebaju leti su infekcije kandidom, ešerihijom koli i ostalim crevnim bakterijama. To su, u stvari, bakterije i gljivice koje se normalno nalaze u urogenitalnom traktu žene, ali u veoma malom broju, napominje doktorka. Dok god laktobacila, dobrih bakterija, ima puno, one štite od svih infekcija. Međutim, ako se njihov broj smanji, onda se te gljivice i bakterije razmnože u većem broju i naprave problem.

- Ono što mi savetujemo tokom letnjih meseci jeste preventivna upotreba probiotika. To su tzv. ženski probiotici koji mogu da se piju, mogu da se stavljaju lokalno i naravno da se vodi računa o higijeni, da se nosi udoban pamučni veš, da se izbegava nošenje sintetičkog veša, tangi, da se kupaći kostim menja odmah po izlasku iz vode - savetuje doktorka Kostić.

Većina pacijentkinja kojima je potrebna pomoć uglavnom navode da ili su bile na letovanju pa je došlo do infekcije, ili su se kupale na nekom od bazena. Od simptoma navode probleme u vidu pojačane sekrecije, svraba, neprijatnog mirisa, problema sa mokrenjem ili učestalo i bolno mokrenje.

- Međutim, ukoliko prevencija zakaže ili je pad imuniteta u pitanju, i ipak dođe do infekcije, onda te pacijentkinje najčešće testiramo tako što ih upućujemo da urade određene briseve i onda na osnovu rezultata dobijaju terapiju - kaže dr Kostić.

Polno prenosive bolesti

Ukoliko postoji sumnja na neku ozbiljnu polno prenosivu bolest ili pacijentkinje kažu da su imale rizično seksualno ponašanje, uvek se sprovodi testiranje uzorka krvi na sidu, na sifilis, na genitalni herpes itd.

- Mlade žene bi trebalo upozoriti na opasnosti koje nosi rizično seksualno ponašanje - napominje doktorka.

- Znači, da im ukažemo na opasnost od promiskuiteta, čestog menjanja partnera i na to da je korišćenje kondoma veoma bitno da ih zaštiti. U najvećem broju slučajeva će ih kondom zaštititi - dodaje dr Kostić.

Preventivni pregledi

Preventivni pregledi podrazumevaju pre svega uzimanje Papa Nikolau brisa, bar jednom godišnje, kolposkopiju, ginekološki ultrazvuk, obavezan pregled dojki, po potrebi ultrazvuk dojki i preventivna mamografija kod svih žena koje napune 50 godina.

HPV vakcina

HPV vakcina je zaista nešto revolucionarno. To je vakcina koja štiti protiv devet tipova humanog papilomavirusa i među tim tipovima su i visokoonkogeni tipovi, tipovi koji dovode do nastanka karcinoma grlića materice, karcinoma vagine, vulve, karcinoma penisa, analne regije, karcinoma grla.

- Tu su takođe i tipovi koji dovode do kondiloma, genitalnih bradavica, koje nisu po život opasna stanja, ali znaju da budu i te kako neprijatni i da bude bolno njihovo uklanjanje - napominje doktorka.

Vakcina se savetuje i devojčicama i dečacima od 12. godine, mada je bezbedna već i od devete. Svi roditelji koji su zainteresovani da vakcinišu svoju decu mogu da se jave u domove zdravlja u Srbiji i da dobiju besplatnu vakcinu.

Ono što je bitno, jeste da je vakcina izuzetno bezbedna, da štiti decu i da je izuzetno efikasna. Cilj je da se vakcina primi pre nego što osoba stupi u seksualne odnose. Međutim, ako je osoba već stupila u seksualne odnose, ne mora da znači da se inficirala nekim visokorizičnim tipom virusa, tako da se apsolutno savetuje i starijima od 19 godina da prime vakcinu, ističe doktorka.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još