NAUČNICI DALI ODGOVOR: U kojim godinama je najbolje roditi dete?

Često se vodi debata o tome u kojim godinama je najbolje da žena rodi dete. Mađarski naučnici su izneli svoje mišljenje nakon sprovedene studije.

Studija o više od 31.000 porođaja pokazala je da su deca žena koje su se porodile između 23. i 32. godine imala najmanji rizik od urođenih mana.

Tinejdžerke i žene u ranim dvadesetim godinama češće su rađale decu sa defektima centralnog nervnog sistema, koji utiču na razvoj mozga i kičme, dok su trudnoće žena u zrelim godinama najčešće povezane sa deformitetima glave, vrata, očiju i ušiju.

Naučnici sa Univerziteta Semelvajs u Mađarskoj analizirali su podatke o 31.128 trudnoća sa potvrđenim nehromozomskim defektima zabeleženim u zvaničnoj mađarskoj bazi podataka između 1980. i 2009. godine. Oni su te podatke uporedili sa više od 2,8 miliona rođenih u zemlji tokom istog 30-godišnjeg perioda.

Sve u svemu, rizik od urođenih mana se povećao za oko petinu za žene mlađe od 22 godine u poređenju sa onima unutar idealnog starosnog raspona od 23 do 32 godine. Takođe, rizik od urođenih mana kod žena starijih od 32 godine bio je veći za 15 odsto.

Nalazi se odnose na nehromozomske i negenetske urođene defekte na koje ne utiču geni majke. Negenetski, nehromozomski uzroci urođenih mana uključuju konzumaciju alkohola i duvana tokom trudnoće, prisustvo određenih zdravstvenih stanja i upotrebu određenih lekova tokom trudnoće.

- Možemo samo da pretpostavimo zašto je veća verovatnoća da će se nehromozomske anomalije pri rođenju razviti u određenim starosnim grupama. Za mlade majke, to uglavnom mogu da budu faktori načina života poput pušenja, konzumiranja droga ili alkohola, i činjenica da često nisu pripremljene za trudnoću. Među majkama u poodmakloj dobi, akumulacija uticaja kao što su izloženost hemikalijama i zagađenje vazduha, propadanje mehanizama popravke DNK, starenje jajnih ćelija i endometrijuma takođe može da ima značajnu ulogu - rekla je dr Boglarka Peto, docent na Univerzitetu Semelvajs i autor studije.

Izveštaj je objavljen u "BJOG: International Journal of Obstetrics & Gynaecology".

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još