ZVANIČNO POTVRĐENO: Koje voće je najzdravije?

Letnja sezona nudi obilje na pijacama i prava je dilema šta odabrati kako bismo dobili najviše za svoj novac.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a zatim slede: kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

Kada je reč o voću, CDC kaže da je najzdraviji paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i dobio je 20 bodova na CDC-ovoj listi, čime se našao odmah iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i da mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Šta paradajz čini tako hranljivim?

CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz je težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.

- Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od raka i bolesti srca - kaže dijetetičarka Šeri Berger, te upućuje na studiju objavljenu 2021. godine u časopisu "Food Chemistry".

Tada je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još