STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kako nagla promena vremenskih prilika pogoršava zdravstveno stanje?

Našem organizmu nagle promene vremena ne dozvoljavaju da se na njih prilagodimo, pa zdravije osobe, a naročito osobe sa hroničnim bolestima, na njih reaguju različitim simptomima.

Problemi sa srcem, astmom, kostima...

Većina nas je barem jednom osetila promene u organizmu usled nagle promene vremena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, hronične bolesti na čije pogoršanje može da utiče nagli skok ili pad temperature, obuhvataju više od 50 oboljenja.

U ovim danima kada se desila promena vremena i pad temperature, možemo očekivati lošije raspoloženje, nesanicu, glavobolju kod osoba koje pate od glavobolja, bolove u zglobovima, kostima, mišićima. Nagle promene temperature najviše će osećati hronični bolesnici i stariji ljudi, kažu stručnjaci.

Kod nagle promene vremena srčani bolesnici moraju da budu na posebnom oprezu. Poznato je da se krvni sudovi šire i skupljaju na toploti i hladnoći, zbog čega krvni pritisak može da oscilira.

Promena temperature u kratkom vremenskom periodu od samo nekoliko stepeni prouzrokuje sužavanje arterija, ograničen protok krvi i manjak kiseonika koji dopire do srca, koje zbog hladnog vremena brže pumpa krv kako bi održalo telesnu toplotu. Tada pritisak raste i veća je opasnost od srčanog udara.

Zbog naglog pada temperature, ljudi koji imaju problema s pritiskom, ali i srčanih problema, ne bi trebalo da se izlažu prevelikim naporima niti teškom fizičkom radu, a obavezno moraju redovno da uzimaju terapiju.

Astmatični napadi mogu se javiti zbog pojačane vlage u vazduhu ili zbog veće koncentracije polena koju često donese olujno nevreme, koje ujedno hladi vazduh i disajne puteve, zbog čega se bronhije u plućima sužavaju i otežavaju disanje.

Za osobe sa astmom takva reakcija može biti opasna, stoga je preporučljivo da uzimaju propisanu terapiju kao prevenciju i prate stanje i tok astme kao i da se inhaliraju po potrebi.

Zdrava ishrana i puno tečnosti

Prilikom pada temperature, osobe koje pate od reumatskih bolesti mogu da osetie bolove u kostima i mišićima. Uzrok povezanosti promene vremena i pojačanog reumatskog bola leži u promeni vazdušnog pritiska, vlažnosti i temperature.

Ova tri elementa se najviše menjaju za vreme zahlađenja i nevremena. Naime, kod pada pritiska, zglobovi se rastežu, a s obzirom na to da su puni nervnih završetaka, oseća se bol.

Dobar preduslov za ublažavanje negativnih posledica vremena je zdrava i pravilna ishrana, u kojoj su optimalno zastupljene sve važne namirnice, unošenje dovoljne količine tečnosti (voda, čaj, ceđeni sokovi) te umerena fizička aktivnost.

Dobar i kvalitetan san od osam sati je nezaobilazan ukoliko želimo da organizam podnese promene koje nam slede. Budite umereni s analgeticima, lekovima za smirenje i napicima kao što su kafa i alkohol, ističu iz Instituta za javno zdravlje Zenica.

Hronični bolesnici moraju redovno da uzimaju propisane lekove, a ako su negativne posledice vremena učestale ili se pogoršavaju potrebno je konsultovati doktora.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još