JEDVA USPEO DA SE LEGALNO "VRATI MEĐU ŽIVE": Sedamdesetpetogodišnji Brazilac proglašen mrtvim pre skoro tri decenije (VIDEO)

Sedamdesetpetogodišnji Manoel Marsijano da Silva iz brazilskog regiona Tokantins, proglašen je mrtvim 1995. godine.

On je proveo sledećih 28 godina svog života legalno mrtav, na osnovu svedočenja njegove bivše supruge i još dve osobe.

16. avgusta, Manoel je konačno poništio umrlicu nakon dvogodišnje sudske borbe.

Za brazilske vlasti, on je bio mrtav i sahranjen na javnom groblju Augustinopolis, u Tocantinsu, pre 28 godina, ali je to za Manoela postalo problem tek pre dve godine, kada nije mogao da naplati penziju i dobije pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, na osnovu njegovog osiguranja.

Tada je počeo da istražuje i saznao da su ga vlastima proglasile mrtvim.

Nejasno je zašto ga je bivša supruga proglasila mrtvim još 1995. godine, ali on tvrdi da je za to saznao tek 2012. godine, kada je pokušao da glasa na lokalnim izborima, da bi mu rečeno da nije na listi i da je je njegovo ime na spisku umrlih. Brazilac je tada zanemario ovo saznanje, ali je poslednjih godina njegov status pokojnika počeo značajnije da utiče na njegov život.

Da Silva je izgubio penziju i nije mogao da zakaže lekarske preglede, međutim vaskrsenje je, čak iako je samo na papiru, bilo mnogo teže nego što je ikada zamišljao.

Sedamdesetpetogodišnjak je na kraju morao da angažuje advokata kako bi poništio umrlicu i dobio potpuno novi izvod iz matične knjige rođenih.

Test njegovih otisaka pomogao je da se dokaže da je živ, ali mu je takođe, bilo potrebno nekoliko svedoka da potvrdi da zapravo nije mrtav. Na kraju je uspeo da se "vrati u život", ali misterija njegove smrti i dalje traje.

Manoelova deca veruju da je njihova majka, koja je nepismena, dovedena u zabludu kada ga je proglasila mrtvim, ali samog Brazilca nije briga zašto se to dogodilo. Bitno mu je samo to da se "vratio među žive".

Zanimljivo je da je Manoelov slučaj daleko od jedinstvenog. U medijima su se već pojavljivale priče o "živim mrtvacima" - čoveku koji je proveo 18 godina dokazujući da je živ; ogorčenoj ženi koja je tražila da se njeni ostaci testiraju kako bi dokazali da je živa; i ženi koja se borila protiv Vlade nakon što je proglasila mrtvom.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: jornalnacional - Twitter/PrintScreen

Pogledajte još