UKUSAN I ZDRAV: Lovorov list - začin koji leči

Lovorov list se često koristi kao dodatak za supe i soseve — međutim, neretko u receptima stoji da uklonite lovorov list pre nego što jelo poslužite. Zbog toga se možete zapitati da li je lovorov list jestiv i ima li koristi za zdravlje.

Lovor se gaji vekovima a koristi se u medicinske svrhe i u svetskim kuhinjama, jer ima karakterističan, pikantan ukus i miris kojima obogaćuje meso, supe i variva. Koristi se čak i kao sastojak kolonjske vode poznate kao lovorov rum.

Lovorov list takođe možete pronaći i u kozmetici, posebno u sapunima i deterdžentima.

Ipak, lovorov list može da pomogne i kod nekih zdravstvenih tegoba kao što su gasovi i nadimanje, i oštećenja zbog slobodnih radikala zahvaljujući prisustvu antioksidanasa. Postoje čak i neki dokazi da može pomoći u lečenju peruti, bolova u mišićima i zglobovima, kožnih infekcija.

Lovorov list dostupan nam je svež i sušen ili mleven, u prahu. Turski lovorov list je najčešće korišćena vrsta.

Specifičan miris i ukus potiče od esencijalnog ulja ove biljke, koje čini oko dva procenta njene težine.

Najčešće se prilikom kuvanja koristi osušen ceo list, koji se uklanja pre serviranja, pošto celi listovi mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Lovorovo lišće ima malo kalorija i mnogo vitamina i antioksidanasa, uključujući vitamin A i polifenole. Jedna supena kašika (približno 1,8 grama) izmrvljenog lovorovog lista sadrži oko 5,5 kalorija, 1,5 miligrama ugljenih hidrata, pola miligrama vlakana, ukupnih masti 0,2 miligrama. Natrijuma je 0,4 miligrama, mangana 0,1 miligram, gvožđa 0,8 miligrama.

Lovorov list, uključujući njegovo eterično ulje, poseduje antiinflamatorne, antimikrobne i antioksidativne prednosti zbog antioksidanasa i drugih zaštitnih jedinjenja koja se nalaze u biljci. Ova biljka sadrži više od 80 identifikovanih jedinjenja, uključujući polifenole, eukaliptol, cineol, sabinen i linalol.

Jedna studija sprovedena na Poljoprivrednom i tehničkom državnom univerzitetu Severne Karoline fokusirala se na antimikrobne i antioksidativne aktivnosti specifičnih eteričnih ulja belog pelina, geranijuma sa mirisom ruže i ulja lovora na sveže proizvode protiv opasnih bakterija, uključujući salmonelu i ešerihiju koli. Sva tri eterična ulja su pokazala antioksidativna svojstva, a najveća aktivnost se javlja u esencijalnom ulju lovora.

Lovor može sprečiti pojavu kandide i pomoći u zarastanju rana. Takođe, pokazalo se da lovorov list ima antifungalna svojstva, prema nekoliko studija.

Jedna analiza, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Arhiv za oralnu biologiju pokazala je da se eterično ulje lovor brani od kandide. U studiji je objašnjeno da je lovor "poremetio" adheziju kandide na ćelijske zidove, čime je smanjio njenu sposobnost da prodre kroz membranu, što ga čini odličnim dodatkom ishrani u borbi protiv ovog gljivičnog oboljenja.

Pored borbe protiv kandide, u studijama na životinjama lovorov list se koristio kao ekstrakt i kao oblog za zarastanje rana.

Lovor i dijabetes

Moguće je da lovorov list može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje iz jedne studije pokazalo je da su uzimanjem kapsula od ekstrakta lovorovog lista nivo šećera u krvi i nivo LDL holesterola opao kod učesnika.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Clinical Byochemistry and Nutrition" otkriva da lovorov list može poboljšati funkciju insulina. Studija je sprovedena kako bi se utvrdilo da li lovorov list može pomoći u upravljanju dijabetesom tipa 2.

Četrdeset ljudi je dobijalo različite količine lovorovog lista, u obliku kapsule, dnevno u periodu od 30 dana. Sve količine su smanjile serumsku glukozu i ukupni holesterol, ali nije bilo značajnih promena u placebo grupi.

Ukupni ishod pokazuje da redovna konzumacija lovorovog lista može pomoći u smanjenju faktora rizika za dijabetes, pa čak i kardiovaskularne bolesti.

Pomoć pri varenju

Lovorovo lišće može uticati na gastrointestinalni sistem tako što sprečava oštećenje želuca i podstiče mokrenje, što pomaže u oslobađanju toksina u telu i pomaže zdravlju bubrega.

Unutar lovorovog lista nalaze se određena organska jedinjenja koja sadrže enzime koji takođe mogu pomoći u smirivanju uznemirenog stomaka, zaštiti od kamena u bubregu i smanjenju simptoma sindroma iritabilnog creva, kao što su nadimanje i gasovi.

Izgleda da biljka olakšava probavu tako što poboljšava proces varenja, bori se protiv određenih bakterija koje mogu doprineti nastanku čira (uključujući helikobakter pilori) i pomaže u povećanju apsorpcije hranljivih materija.

Potražite eterično ulje lovorovog lista kod proverenih proizvođača a kada kupujete ovu biljku, potražite sušeni lovorov list bez mrlja, pazeći da nema pukotina.

Ako želite da kupite sveže lovorove listove, potražite one koji su jarko zeleni.

Koristite ga naravno i u kuvanju, uz ribu, piletinu, supe i čorbe i, osim u dobrom ukusu, uživajte u dobrobitima koje lovorov list donosi vašem zdravlju.

Čuvajte lovorove listove tako što ćete ih dobro zatvoriti, na primer u staklenoj tegli sa hermetičkim poklopcem. Ako se pravilno skladišti, osušeni listovi mogu trajati do dve godine.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još