DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Da li je pametno spavati s mokrom kosom?

Do trenutka kad ste završili s kupanjem, verovatno ste iscrpljeni i mogli biste pravo u krevet s vlažnom ili mokrom kosom - a to bi moglo uzrokovati više štete nego što mislite.

Vaša kosa je najosetljivija kada je mokra. Bez obzira na to smatrate li se laganim spavačem ili ne, prevrtaćete se celu noć, što kosu može dodatno oštetiti. Nažalost, to je verovatno najmanji problem kada spavate s mokrom kosom.

Bakterije i gljivice vole da rastu u vlažnom, tamnom okruženju. Upravo takvo okruženje stvarate kada na jastuk legnete moke kose.

Na primer, ako legnete s mokrom kosom i spavate na leđima ili na boku, zarobite taj deo svoje kose uz jastuk – stvarajući idealno okruženje za rast bakterija. Bakterija može ući u kožu vaše kose i potencijalno izazvati infekciju.

Takođe biste mogli da počnete da razvijate specifičnu vrstu gljivice koja se zove Malassezia, koja može uzrokovati ljuštenje vašeg korena kosa i na kraju izgledati poput peruti – iako je to nešto mnogo gore.

Male bubuljice i akne takođe se mogu stvoriti na temenu, izgledajući kao mali mehurići i ranice ispunjene gnojem.

Nažalost, bubuljice neće nužno tu prestati. Gljivični folikulitis (izbočine na temenu) mogu se pretvoriti u gljivične akne na licu. To nije ista vrsta akni koja se pojavljuje ​​na obrazima ili čelu. Umesto toga, uzrokuje ga ista vrsta gljivica koja se stvara na temenu i može doprineti malim crvenim kvržicama na koži.

Suočavanje s oštećenom kosom, gljivičnim infekcijama i bubuljicama na temenu i koži nije nešto što želite. Tako da se potrudite da uvek proverite da li vam je kosa suva pre nego što krenete na spavanje.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još