VAŽNA JE SVEŽINA: Koliko dugo jaja mogu da se čuvaju u frižideru?

Rok trajanja jaja često je nepoznat, a svežina je ipak najvažnija.

Izuzetno je važno konzumirati sveža jaja. Ukoliko pojedete pokvareno jaje možete imati neprijatne posledice, poput mučnine, povraćanja, dijareje i jakog bola u stomaku. Upravo zato mnogi ljudi često bacaju jaje kome još uvek nije istekao rok trajanja jer nisu sigurni da li je pokvareno.

Rok trajanja jaja

Ako na pakovanju nema roka trajanja, potrudite se da iskoristite jaja u roku od nekoliko nedelja od kupovine. U roku od tri nedelje od pakovanja, jaja će biti najkvalitetnija za konzumiranje.

Na ambalaži kupljenih jaja ne sme biti naznačen rok trajanja duži od 30 dana, jer to ne garantuje njihovu svežinu, budući da u većini slučajeva nije napisan datum samog pakovanja.

Preporučuje se da jaja čuvate u originalnoj ambalaži, u hladnijem delu frižidera, nikako u vratima. Zamrzavanje jaja u ljusci nije dobro, međutim možete umućena jaja zamrznuti.

Ako niste sigurni da li su jaja još uvek sveža, pa samim tim i bezbedna za jelo, isprobajte trik sa vodom. Potopite jaja u vodu, i, ukoliko potone, jaje je sveže, ukoliko ispliva nije.

Starija jaja namenjena su kajgani i sličnim jelima, dok sveža jaja služe za pohovanje i recepte gde je struktura jela važna.

Izvor: Centarzdravlja.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još