RECEPT DANA: Tart sa smokvama i orasima

Sastojci:

Testo:

- 200 g glatkog brašna
- 1 kašika šećera (kristal)
- 1/4 kašičice soli
- 100 g hladnog maslaca
- 2 žumanca
- 1 kašika kiselog mleka

Fil:

- 130 g oraha
- 120 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 belanca
- 6-7 većih smokava
- 1 kašika smeđeg šećera za posipanje

Priprema:

U činiju od multipraktika staviti brašno, šećer, so i maslac, pa mešati dok se maslac ne usitni u malene komadice. Smesi dodati umućena žumanca i kiselo mleko, pa dobro umesiti. Dobijeno testo prebaciti na pobrašnjenu površinu i razvući u krug vecći od kalupa za tart. Testo utisnuti na dno i ivice kalupa, izbockati viljuškom i prebaciti u zmrzivač na 30 minuta.

Orahe krupno samleti u multipraktiku, pa ih prebaciti u posudu za kuvanje i dodati šećer, vanilin šećer i belanca. Sve dobro izmešati i staviti na laganu vatru. Kuvati mešajući dok se ne zgusne (oko 10 minuta). Skloniti sa vatre i ohladiti.

Hladno testo izvaditi iz zamrzivača i sredinu obložiti papirom za pečenje, pa sipajte pasulj. Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 10 minuta. Polupečeno testo izvaditi iz peći i odstraniti papir za pečenje zajedno sa pasuljem, pa na testo staviti fil i poravnati.

Smokve oprati, osušiti i iseći na deblje komade. Isečene smokve nasložiti preko fila od oraha. Sve pospite smeđim šećerom. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 20-25 min dok se sve ne ispeče i smokve lagano karameliziraju.

Pečeni tart izvaditi iz peći i prebaciti na rešetku za hlađenje. Prohlađeni tart izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi do kraja.

Izvor: Coolinarika.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još