IMA ČAK 16 EKRANA: U Barseloni postoji "semafor tetris" (VIDEO)

U Barseloni semafori za bicikliste stvaraju ozbiljne probleme u saobraćaju, što i ne čudi, kada vidite kako jedan od njih izgleda.

Takozvani "tetris semafor" u Barseloni ima čak 16 ekrana i prvobitno je dizajniran da olakša kretanje na dva točka za sve veći broj ljudi, koji se odluče da biciklom idu na posao, u školu ili u prodavnicu. Međutim, umesto očekivane poboljšane efikasnosti saobraćaja, dizajn semafora je doveo do potpuno suprotnih rezultata, piše "DailyExpress".

Brojni ekrani pokazuju kada biciklisti mogu skrenuti levo, desno ili nastaviti pravo. U teoriji radi odlično, ali u praksi previše različitih svetala i strelica potpuno zbunjuje bicikliste, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju.

Kako piše pomenuti portal, i pored brojnih žalbi, gradske vlasti ne vide problem u novim semaforima i poručuju biciklistima da se naviknu na nova pravila saobraćaja.

Ubrzo nakon postavljanja, semafor je izazvao velike reakcije na društvenim mrežama, gde su ga korisnici uporedili sa "partijom šaha" i "tetrisom". Mnogi su se šalili na račun njegove složenosti, ali su brzo počele da se pojavljuju prave pritužbe.

Biciklisti su se osećali izgubljeno ispred ovog lavirinta svetala i znakova, a vozači drugih vozila često su bili zbunjeni, ne znajući kako da tumače semafore. Situacija je postajala sve problematičnija, kritike su se samo gomilale, a gradske vlasti nisu pokazivale volju za promene.

Izvor: Punkufer.hr
Foto: El Mundo - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još