PET KORISNIH SAVETA: Kako pravilno koristiti ulje za kosu?

Izvucite maksimum iz ovog hranljivog tretmana i ojačajte kosu jednostavnim savetima...

Možete postići odlične rezultate korišćenjem ulja za kosu, ali samo ako ga pravilno koristite. Prekomerna upotreba može začepiti folikule kose i izazvati nakupljanje masti, a nedovoljna upotreba može izazvati suvoću. Došli ste na pravo mesto ako želite da znate kako da efikasno nanesete ulje na kosu.

Podmazivanje kose može pomoći u ubrzavanju rasta kose, održavanju hidratacije, dodavanju sjaja, sprečavanju kovrdžanja i nastanku problema sa suvim vlasištem. Zbog toga je neophodno znati kako pravilno podmazati ili nauljiti kosu.

Baš kao što je vašoj koži potrebna hidratacija, vašem skalpu i kosi su potrebna ulja da bi ostali zdravi i hidrirani. Ulja za kosu sadrže esencijalne hranljive materije koje podmazuju folikule dlake, obezbeđuju vlagu i održavaju ih zdravim.

Korišćenje ulja podstiče njen rast, hrani koren, kroti kovrdže, štiti kosu od uticaja okoline kao što su prašina, UV zraci i zagađenje, a takođe sprečava i prekomerno isušivanje. Međutim, da biste ostvarili maksimalnu korist, morate da primenite ulja za kosu na pravi način.

U nastavku teksta saznajte kako da to izvedete bez puno muke...

Odaberite pravo osnovno ulje za svoj tip kose

Uverite se da koristite pravo osnovno ulje za vaš tip kose. Ova ulja se mogu koristiti sama ili sa esencijalnim uljima. Ulja kokosa, badema, jojobe, masline, suncokreta, semena grožđa i avokada su najčešće korišćena noseća ili bazna ulja. Ako imate masnu kožu glave, koristite lagana ulja poput ulja grožđa i badema. Teška ulja, poput kokosa, masline i jojobe, najbolja su za suvo vlasište i kosu. Takođe, ne češljajte kosu nakon podmazivanja - kosa sa uljem je posebno osetljiva na lomljenje.

Izaberite svoje omiljeno esencijalno ulje

Eterična ulja mogu pomoći u rešavanju specifičnih problema na koži glave kao što je suvo ili ljuskavo vlasište. Ona podstiču rast kose i dodaju sjaj i snagu vašim dlakama. Ovo su čista ulja koja obuhvataju "esenciju" biljke. Možete ih odabrati na osnovu njihovih osobina i tipa kose. Možete birati između ulja poput čajevca, lavande, mente, ruže, jasmina, limuna i sandalovine. Ona su visoko koncentrovana i moraju se razblažiti u osnovnim uljima. Za razblaživanje od 2,5% koristite 15 kapi esencijalnog ulja na 6 kašičica osnovnog ulja. Za razblaživanje od 3% dodajte 20 kapi esencijalnog ulja u 6 kašičica osnovnog ulja. Najbolje je početi od najnižeg odnosa.

Zagrejte ulje i dobro izmasirajte kožu glave

Bez obzira kakav je vaš tip kose, ulje za kosu morate zagrejati nekoliko sekundi. Ovo omogućava dublje prodiranje i zatvara sve delove kose kako bi koža glave bila vlažna. Uverite se da se ulje ne zagreva direktno. Umesto toga, zagrejte ga iznad vruće vode. Masiranje vlasišta stimuliše folikule kose i podstiče cirkulaciju krvi u koži glave. Takođe ublažava glavobolju i podstiče opuštanje. Lagano umasirajte ulje na kožu glave 10-15 minuta. Vrhovima prstiju masirajte kružnim pokretima i nežno utrljajte ulje i prekrijte celo područje glave. Nakon što završite sa skalpom, nanesite ga na vrhove kose.

Umotajte kosu toplim peškirom

Deluje kao banalan podatak, ali umotavanje kose toplim peškirom omogućava dublje prodiranje ulja u vlasište i kosu. Takođe, ovaj nimalo zanemarljiv deo rutine pomaže u podmlađivanju suve i oštećene kose i takođe pomaže da se zadrži vlažnost kose.

Dobro ga isperite

Pustite kosu da natopi ulje 1-2 sata. Operite ga blagim šamponom. Ne ostavljajte ga dugo jer će vaša kosa početi da privlači prljavštinu. Koristite običnu ili hladnu vodu za ispiranje kose. Nakon ispiranja ulja, nastavite sa redovnim stilizovanjem kose. Hranljiva svojstva ulja za kosu učiniće vašu kosu mekom, glatkom i lakšom za oblikovanje.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još