DRŽAVNI PRAZNIK: Crna Gora prvi put slavi Njegošev dan

Na današnji dan 1813. godine, u Njegušima je rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, pesnik, filozof i državnik.

Crna Gora danas prvi put slavi Njegošev dan kao državni zvanični praznik i tom povodom su neradni dani 13. i 14. novembar.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je Njegošev dan svim građanima Crne Gore, poručivši da je s pravom postao državni praznik kulture.

- Trag koji je Njegoš ostavio na samom biću našeg naroda je neizbrisiv i njegovo stvaralaštvo predstavlja kičmu narodne kulture, pismenosti i duhovnosti - istakao je Mandić.

Njegošev dan, poručio je potpredsednik Vlade Aleksa Bečić, nije samo prilika za sećanje na dela velikog pesnika i vladara, već i trenutak kada se zajedno slavi ono najlepše što Crna Gora ima da ponudi - svoju kulturu, istoriju i duhovnost.

Bečić je istakao da Njegošev duh i njegove besmrtne reči treba da nastave da inspirišu, podučavaju i vode ka budućnosti u kojoj će crnogorska kultura cvetati, i biti prepoznata i cenjena u celom svetu.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović navela je da se Crna Gora, kroz Njegoševa dela, otvara svetu, pokazujući da granice ne mogu ograničiti univerzalnost ljudskog duha, a da je Njegošev dan prilika da se slave vrednosti koje su oblikovale prošlost i koje će osvetliti budućnost, ali i da se osvesti značaj nacionalne kulture kao čvrstog stuba države.

Trinaesti Dani Njegoševi završeni su sinoć u Nikšiću.

U Parohijskom domu održana Svečana akademija pod nazivom "Velika Skupština uoči Dana Njegoševog".

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ponovljena je ideja o vraćanju Njegoševe kapele na Lovćen, a iz lokalne uprave saopšteno da je doneta odluka da se podigne spomenik Njegošu u Nikšiću.

Izvor: RTCG
Foto: Wikipedia

Pogledajte još